03:48

SRBIJA JE PRVA U SVETU PO BROJU KOŠNICA Pčelar iz Zaječara otkriva tajne ovog posla NE BISTE VEROVALI KOJA BROJKA JE U PITANJU

lepa srbija

SRBIJA JE PRVA U SVETU PO BROJU KOŠNICA Pčelar iz Zaječara otkriva tajne ovog posla NE BISTE VEROVALI KOJE BROJKE JE U PITANJU

Društvo -

Slogan ovogodišnjeg Dana pčela je "Mladi u pčelarstvu"

Nekome su simpatične, neko ih se plaši, mnogi konzumiraju slatki nektar koji proizvode, ali malo ljudi zapravo zna mnogo o pčelama. Dvadesetog maja davne 1734. godine u Sloveniji je rođen Anton Janša, pionir modernog pčelarstva. Na inicijativu Slovenije, u decembru 2017. godine ovaj datum Ujedinjene nacije priznale su kao Svetski dan pčela.

pčela, otrov
foto: Shutterstock, Kurir

Ovaj dan je posvećen pčelama, promociji pčelarstva, a pre svega, podizanju svesti o značaju pčela.

Novinarka Kurira Suzana Stamenković javila se iz Zaječara ovim povodom.

- Srbija je zemlja prva u svetu po broju kotnica po glavi stanovnika. Naime, u našoj zemlji ima milion i dvesta hiljada košnica. A naš med je jedan od najvalitetnijih u svetu. Godišnje se proizvede od 6.500 tona, do 9.500 tona meda. Imamo oko 20.000 registrovanih proizvođača- otkrila je reporterka Kurira Suzana Stamenković iz Zaječara.

pčelar
foto: Kurir Televizija

- Pčelarstvom se bavim 20-ak godina, a tenutno imam oko 350 košnica. U organskoj smo proizvodni. Bagremov med je najtraženiji, pa livadski, pa lipov. Paše moraju biti mesta gde nema intenzivne poljoprivrede, gde nema prskanja, đubriva - rekao je Željko Mihailović iz sela Vržogrnac.

pčelar
foto: Kurir Televizija

Podsetimo, Srbija je podržala ovu inicijativu jer je pčelarstvo slično kao u Sloveniji. Pčelarstvo je na veoma visokom nivou u ove dve zemlje i predstavljaju važnu poljoprivrednu granu. Generalna skupština UN je na predlog Slovenačkog pčelarskog saveza proglasila ovaj dan za Svetski dan pčela 20. decembra 2017. godine. Najveći razvoj pčela na severnoj polulopti je u maju mesecu. A i na taj dan se rodio Anton Janša, začetnik i učitelj modernog pčelarstva u 18. veku.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

03:02

GENIJALNI PČELAR SPOJIO LJUBAV PREMA ELETRONICI I PČELARSTVU: U stalnom je kontaktu sa pčelama putem SMS-a (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track