icon-closeicon-commentsKurir_icon_fonts_template-38Kurir_icon_fonts_template-37icon-downicon-galleryicon-homeicon-nexticon-previcon-reacticon-searchicon-soc-fbicon-soc-gplusicon-soc-insicon-soc-mailicon-soc-rssicon-soc-twittericon-soc-vibericon-soc-wupicon-soc-ytKurir_icon_fonts_template-34Kurir_icon_fonts_template-33icon-totopicon_reactsoc-viber

Najnovije vesti

Espreso.rs


Adria media

Prosvetari bojkotuju kontrolore po školama
Foto: EPA / Andy Rain

Unija sindikata

Prosvetari bojkotuju kontrolore po školama

Društvo
Nisu zadovoljni kvalitetom kontrolora koji vrednuju kvalitet rada ustanove i nastavnika

BEOGRAD - Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) bojkotovaće kontrolore (evaluatore) koji po školama vrednuju kvalitet rada ustanove i nastavnika, jer nisu zadovoljni kvalitetom kontrolora, rečeno je danas na konferenciji za novinare čelnika tog sindikata.

Članovi Unije, škole i prosvetni radnici, neće dozvoliti kontrolorima da uđu u školu ili da dođu na čas, rekao je predsednik Unije Dragan Matijević i naveo da je vrednovanje samo sebi svrha, bez unapređivanja nastave u školama, a sa ciljem da, kako kaže, omalovaži rad prosvetnih radnika.

Kriterijumi vrednovanja, predviđeni Pravilnikom o vrednovanju kvaliteta rada ustanova, u prvi plan stavljaju administrativne pokazatelje (evidencija i pedagoška dokumentacija ustanove, programi obrazovanja i vaspitanja, godišnji plan rada i razvojni plan ustanove).

Previše se insistira na praćenju dokumentacije koja se odnosi na realizaciju različitih aktivnosti, koje nisu u direktnoj vezi sa obrazovno-vaspitnim procesom, kažu u Uniji i navode da Pravilniku nije prethodilo vrednovanje kvaliteta nastavnih planova i programa koji čine osnovu Školskog programa i Godišnjeg plana rada škole.

Takođe, kako navode, prilikom neposrednog praćenja nastave i drugih oblika obrazovno-vaspitnog rada, ne uzimaju se u obzir objektivni uslovi za realizaciju nastave, pre svega, neprimerenost nastavnih sadržaja uzrastu i mogućnostima učenika, nedostatak nastavnih i tehničkih sredstava neophodnih za inoviranje nastavnog procesa.

Potpredsednik Unije Milan Jevtić naveo je da Unija očekuje od Ministarstva prosvete da preispita sadržaj pravilnika o eksternoj evaluaciji, o stručnom usavršavanju i o ocenjivanju.

Unija predlaže da se hitno sprovede postupak eksterne evaluacije dokumenata koji su u osnovi procesa vrednovanja, nastavnih planova i programa za osnovnu školu i dokumenta o standardima postignuća za kraj osnovnog obrazovanja.

Unija je predložila i da se zaustavi proces eksterne evaluacije na godinu dana, da se sačini novi plan, a da pre njegovog usvajanja konsultuje nastavnike - praktičare i predstavnike prosvetne struke.
"U analizi svih ovih dokumenata učešće moraju uzeti nastavnici - praktičari i predstavnici prosvetne struke", rekao je Jevtić.

On je dodao da način vrednovanja škola i nastavnika nipošto ne smeju predstavljati tajnu i istakao da u komisijama treba da učestvuju kolege iz struke, koje imaju radno iskustvo i poštovani su u svojim sredinama.

 

Pratite Kurir na VIBERU:
http://chats.viber.com/kurir

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...