DO ISPUNJENJA ZAHTEVA: Direktor Zastave INPRO podneo ostavku, radnici nastavljaju štrajk
Foto: Printscreen Twiter

Ne odustaju i pored poziva sindikata

DO ISPUNJENJA ZAHTEVA: Direktor Zastave INPRO podneo ostavku, radnici nastavljaju štrajk

Društvo -

KRAGUJEVAC - Direktor fabrike Zastava INPRO, gde grupa radnika štrajkuje glađu, podneo je ostavku na to mesto iz, kako je naveo, moralnih razloga, a radnici su odlučni da nastave protest do ispunjenja svih zahteva.

"Ostavku sam podneo iz moralnih razloga, svestan teške situacije u kojoj se nalaze štrajkači i zato što neću da budem odgovoran za eventualne posledice po njihovo zdravlje", rekao je agenciji Beta direktor Zastave INPRO Branko Veljović.

Veljović je agenciji Beta rekao da je o svojoj ostavci u petak kasno uveče obavestio i gradonačelnika Kragujevca Radomira Nikolića, državnog sekretara u ministarstvu privrede kao i direktora Grupe Zastava vozila Dragana Srejovića.

On je naveo da posle svih dešavanja i sam traži da se preispita poslovanje fabrike kao i postupak nedavne prodaje dela preduzeća francuskom partneru.

Grupa radnika sa invaliditetom Zastava INPRO odlučila je da ne prekida štrajk glađu ni posle ostavke direktora, jer ne odustaje od ispunjenja svih zahteva.

U Zastavi INPRO 11. oktobra štrajk glađu počelo je 28 invalida rada, od ukupno 132 zaposlenih u tom preduzeću.

Oni štrajkuju zbog neisplaćenih zarada, protiveći se najavi proglašavanja tehnološkog viška. Radnici sumnjaju i u malverzacije rukovodstva, a jedan od zahteva bila je i smena direktora.

Zbog teškog zdravstvenog stanja od štrajka glađu je odustalo nekoliko štrajkača.

Predsednik Štrajkačkog odbora Stevan Pušonja je rekao agenciji Beta da od juče štrajkače u fabrici svakodnevno obilaze lekari Urgentnog centra, po nalogu direktora te ustanove, i obavljaju neophodne preglede.

Dvadeset i petoro radnika Zastave Inpro ulaze u sedmi dan štrajka glađu. Oni ne nameravaju da odustanu od štrajka dok se status preduzeća koje nije ni u privatnom ali ni u državnom vlasništvu ne reši.

Zdravstveno stanje ovih radnika koji su invalidi druge i treće kategorije je sve više ugroženo a mnogi odbijaju i osnovnu terapiju lečenja.

"Zdravstveno stanje je sve teže i teže. Svakodnevno dolazi Hitna pomoć. Pojedine kolege odlaze u Urgentni centar, oni ih odvoze i vraćaju nazad. Niko ne namerava da odustane bez obzira što mi apelujemo na kolege koji su u teškom stanju da odustanu. Oni odbijaju svoje terapije revoltirani zbog toga što nam se niko ne obraća, jednostavno boravimo ovde bez saznanja šta će biti sa nama", kaže Nikola Stojanović, član štrajkačkog odbora.

Sindikat Nezavisnost pozvao radnike da prekinu štrajk glađu

Granski sindikat industrije, energije i rudarstva "Nezavisnost" pozvao je večeras nezadovoljne radnike kragujevačke Zastave INPRO da prekinu štrajk glađu i da ispunjenje zahteva traže kroz pregovore sa resornim ministarstvima.

Sindikat je u saopštenju ocenio da su se nakon ostavke direktora tog preduzeća i izražene spremnosti ministarstava rada i privrede da se zahtevi štrajkača reše pregovorima, stvorili uslovi da se pronađe rešenje za konačni status Zastave INPRO."Nastavak protesta putem radikalnih mera kao što je štrajk glađu, može negativno uticati na pogoršanje zdravstvenog stanja invalida rada, pa smo iz tih razloga pozvali predstavnike resornih ministarstava i rukovodstvo lokalne samouprave da odmah počnu pregovore sa Štrajkačkim odborom invalida rada Zastava INPRO", piše u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track