OBELEŽENO 100 GODINA OD TOPLIČKOG USTANKA Vučić: Glavu gore, Srbijo, idemo napred!
Foto: Printscreen

Svečanost u Prokuplju

OBELEŽENO 100 GODINA OD TOPLIČKOG USTANKA Vučić: Glavu gore, Srbijo, idemo napred!

Društvo -

PROKUPLJE - U Prokuplju danas je obeležena stogodišnjica podizanja Topličkog ustanka, a centralnu državnu ceremoniju predvodi predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

Državna ceremonija je održana kod Spomenika Topličanima palim u ratovima 1912-1918. i žrtvama Narodnog ustanka 1917. godine, koji se nalazi u centru Prokuplja.

Nakon verskog obreda položeni su lovorovi venci i odate najviše državne i vojne počasti.

Srbija ni posle svega što su joj radili nije uništena, ni posle svega što su joj oduzeli nije propala, niti je posle toliko gaženja ponižena, poručio je danas predsednik srpske vlade Aleksandar Vučić sa manifestacije obeležavanja Topličkog ustanka.

"Nisam došao po vaše glasove ovde, već to da vam kažem i da kažem da srpsko srce i danas kuca za Kosovo i Metohiju i ne mogu da ga zaustave", rekao je Vučić velikom broju okupljenih na obeležavanju ustanka "malene Srbije" protiv tiranije, pvog i jedinog u okupiranoj Evropi u Prvom svetskom ratu.

"Da vam kažem da naša Srbija još stoji, da je jača i raste svakog dana, da se bori za svaki zivot u njoj, da zna kuda ide", rekao je Vučić i dodao: "Glavu gore Srbijo, da idemo napred...Da ne idemo ni na koga, ali nikom da ne damo na nas".

Premijer je poručio i da Srbija ni danas, ni sutra neće ustati protiv Republike Srpske, niti Republika Srpska protiv Srbije.Vučić je istakao da smo izrasli iz onih koje si mogao da pobediš, ali koje nisi mogao nikada da poniziš.

"I danas smo baš takvi, ali baš isti takvi", rekao je Vučić.

Predsednik vlade je naglasio da srpsko srce i danas kuca za Kosovo i Metohiju, da ne mogu da ga zaustave, da Srbija još stoji, da jača, raste svakog dana, da se bori za život o njoj i da zna šta joj je činiti.

"Srbija posle svega što su joj radili, nije uništena i nije propala i niko ne može da računa da podeli Srbiju".Srbija posle svih muka postaje "Gvozdeni puk hrabrosti mudrosti i pogleda u budućnost", podvukao je premijer.

Ustanak koji je krajem februara i početkom marta 1917. godine zahvatio Toplicu, Jablanicu, i proširio se na ostale delove pod bugarskom okupacijom, sastavni je deo oslobodilačke borbe srpskog naroda u Prvom svetskom ratu, podseća se u saopštenju koje je uputilo Ministarstvo rada.

Ustanak je predstavljao prirodni produžetak otpora započetog u Srbiji od trenutka kada se srpska vojska povukla preko Albanije i trajao je skoro sve do njenog povratka u otadžbinu.

To je u Prvom svetskom ratu bio jedini i pravi ustanak u pozadini frontova iza koga su postojale elementarna organizacija i jasna koncepcija borbe za slobodu.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Kurir TV: Srušen srpski Zid plača!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track