GDE SU ZLATO I BRILIJANTI?! Sudbina TITOVOG BLAGA i dalje MISTERIJA
Foto: Profimedia

Nema odgovora ni iz Nikolićevog kabineta

GDE SU ZLATO I BRILIJANTI?! Sudbina TITOVOG BLAGA i dalje MISTERIJA

Društvo -

Četiri godine od kada je otvoren sef Josipa Broza Tita u Narodnoj banci Srbije javnost nije do kraja saznala šta je čuveno u "depou 555", ni gde su trenutno predmeti koji su u njemu nađeni.

Kakava je sudbina "Titovog blaga", ne znaju ni članovi porodice Broz, kao mogući naslednici, ni Karađorđevići, koji takođe mogu da polažu pravo na deo predmeta.

Grodana Spasojević, zastupnica Titove unuke Svetlane Broz, objašnjava da je postupak otvaranja depoa, odnosno popis i veštačenje Titove zaostavštine bio problematičan u nekoliko aspekata dok prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević ističe da su popisani predmeti, o kojima porodica ništa još uvek ne zna "ukradena lična imovina".

OD NJEGA JE ZAZIRAO CEO SVET, A ON SE PLAŠIO NJE: Tito od Jovanke BEŽAO iz kuće u PIDŽAMI i PAPUČAMA

"Depo 555 Predsedništva SFRJ" otvoren je u aprilu 2013. godine, kada je predsednik Tomislav Nikolić oformio tročlanu komisiju na čelu sa savetnikom Oliverom Antićem, koja je popisala sadržaj sefa, ali bez prisustva advokata Brozovih predstavnika Prvog osnovnog suda, pred kojim se vodila ostavinska rasprava o Titovoj zaostavštini, zbog čega su pravni zastupnici imali brojne prigovore ističući da je sve urađeno mimo zakona.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

"Tražili smo da sud a ne komisija popiše stvari, kao i da sud bude odgovoran za njihovo čuvanje, međutim od tog zahteva na kraju nije bilo ništa" - kaže Spasojević. O problematičnosti rada tročlane komisije ranije je govorio i advokat Joške Broza Goran Petronijević ističući da je "depo 555" poveren komisiji protivzakonito.

Odgovor na pitanje gde se trenutno nalaze predmeti iz Titotvog sefa nije stigao ni iz kabineta predsednika Tomislava Nikolića ni iz Višeg suda.

U tročlanoj komisiji koja je popisala stvari iz sefa bili su Oliver Antić (u međuvremenu postao ambasador u Lisabonu), Milorad Simić i Nenad Jevremović, zamenik generalnog sekretara predsednika Srbije, a nađeni predmeti su prošli veštačenje za koje Gordana Spasojević kaže da je takođe bilo problematično.

"Veštak je bio čovek ekonomsko - finansijske struke koji je sam u svom nalazu napisao da nije dovoljno stručan, te je predlagao da se angažuju i drugi veštaci koji bi se bavili zlatom, umetninama....U tom nalazu recimo stoje formulacije "predmet žute boje", a odnosi se na zlato ili "predmet sa jednim kamenom" a taj kamen može da bude staklo a može i briljantin", priča advokatica Svetlane Broz.

Naloz veštaka navodi da većina čuvanoh predmeta pripada porodici Karađorđević, zbog čega su i članovi dinastije zainteresovani za sudbinu pronađenih stvari. Međutim, prrestolonaslednik Aleksandar Karađorđević kaže da porodica nije još uvek dobila spisak iz sefa.

"Sudovi su potvrdili da sadržaj pripada našoj porodici, ali izgleda da niko nema hrabrosti da kaže "dođite i uzmite ono što je vaše". Ja bih nazvao sve predmete u sefu 555 ukradenom ličnom imovinom. Naša porodica je ujedinjena, tužna ogorčena. Naša ljudska prava su prekršena - ističe prestolonaslednik.

Prethodnih godina mediji su pisali da se među stvarima u depou nalazi zlato, nakit, drago kamenje, zlatnici, zbirka od 1.300 komada numizmatičnog novca, plavi safir ruske kraljevske porodice Romanov...kao i da se svi predmeti i dalje čuvaju u Narodnoj banci Srbije na Slaviji.

(Danas)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track