INSPEKCIJA RADA: Svaki peti radnik u teretanama i fitnes centrima radi na crno
Foto: Shutterstock

Otkrivena tri neregistrovana centra

INSPEKCIJA RADA: Svaki peti radnik u teretanama i fitnes centrima radi na crno

Društvo -
BEOGRAD - U kontrolama koje je Inspekcija rada izvršila u fitnes klubovima, teretanama i drugim objektima za rekreaciju širom Srbije od 209 radno angažovanih osoba, njih 44 (21 odsto) radilo je "na crno", jer poslodavci sa njima nisu zaključili ugovor o radu, niti su ih prijavili na obavezno socijalno osiguranje.

Precizirano je da su kontrolama bila obuhvaćena 243 poslodavca, a zbog utvrđenih prekršaja inspektori su podneli devet zahteva za pokretanje prekršajnog postupka u oblasti radnih odnosa i jedan zahtev u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu.

Zbog prekršaja za koje je propisana novčana kazna u fiksnom iznosu, inspektori su izdali četiri prekršajna naloga, a zbog utvrđenih nepravilnosti kod poslodavaca inspekcija rada je donela ukupno 37 rešenja, osam u oblasti radnih odnosa i 29 rešenja u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu.

"Prilikom ovih nadzora otkrivena su i tri neregistrovana subjekta, po jedan u Beogradu, Zaječaru i Kragujevcu. Inspektori su doneli tri rešenja kojima su im naložili da odmah pokrenu postupak za upis u odgovarajući registar i zabranili dalje obavljanje delatnosti do ispunjenja za to propisanih uslova", navodi se u saopštenju.

Inspekcija će, dodaje se, kontrolisati izvršenje donetih rešenja i ukoliko se utvrdi da neregistrovani subjekti nisu postupili po rešenju, već su nastavili sa neregistrovanim radom, protiv njih će biti podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track