IZLOŽBA NA TRGU: Zaštitie se od sunca i sprečite rak kože
Foto: Nebojsa Mandic

Kampanja

IZLOŽBA NA TRGU: Zaštitie se od sunca i sprečite rak kože

Društvo -
Radi preventive sve zdravstvene ustanove u Srbiji dobiće dermoskope neophodne za rano dijagnostifikovanje raka kože

BEOGRAD - U okviru akcije za rano otkrivanje raka kože "Pregled za sve" otvorena je danas izložba fotografija u Beogradu "Kako sunce vidi vašu kožu".

Ova kampanja ima za cilj da ukaže na značaj mera zaštite od štetnog uticaja sunčevih zraka, a radi preventive sve zdravstvene ustanove u Srbiji dobiće dermoskope neophodne za rano dijgnostikovanje raka kože.

Predstavnica kompanije "Eucerin Srbija" Nada Miletić Nevajda istakla je da je ta kompanija organizujući izložbu želela da omogući građanima da vide svoju kožu onako kako je sunce vidi.- Fotografije pokazuju ono što našem oku nije dostupno, a ljudska koža pamti sve. I ono što smo dobro uradili za nju, kao i ono loše, tako da se negativni efekti mogu videti na ovaj način.

Fotografije su napravljene posebnim UV filterom koji pokazuje stanje kože nakon dejstva sunčevih zraka, kao i nakon nanošenja kreme za zaštitu od sunca. Zato je veoma važno primenjivati mere zaštite od potencijalnog štetnog uticaja sunčevih zraka, redovno obavljati samopregled kože i odlaziti na dermatološke preglede - rekla je Miletić Nevajda.

Predsednik Upravnog odbora Fonda B92 Veran Matić istakao je značaj doniranja dermoskopa. - Samo lečenje u odmakloj fazi je veoma neizvesno i samim tim je ova akcija od velikog značaja, jer će omogućiti rano dijagnostikovanje - rekao je Matić i ukazao da je prevencija mnogo delotvornija i jeftinija, u odnosu na lečenje koje u pojedinim slučajevima iznosi i do 7.000 evra mesečno. Ova akcija organizovana je uz podršku Ministarstva zdravlja Srbije, a građani izložbu mogu videti do 20. maja.

(S. Slamnig)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track