KOŠTA 500.000 EVRA: Bolnici Sveti Sava potreban novi skener
Foto: Marina Lopičić

APEL DONATORIMA

KOŠTA 500.000 EVRA: Bolnici Sveti Sava potreban novi skener

Društvo -
Od dijagnostike i njene preciznosti zavisi koliko će intervencija u sali da traje. Dobar skener omogućava brzu dijagnostiku kod pacijenata sa šlogom

BEOGRAD - Specijalna bolnica za cerebrovaskularne bolesti "Sveti Sava" pokrenula je Donatorsku kampanju za kupovinu novog skenera koji, kako je rečeno na današnjoj konferenciji održanoj u prostorijama te bolnice, košta oko 500.000 evra.Prema rečima direktora bolnice "Sveti Sava" Milana Savića, novi skener je potreban kako bi se nastavilo i dodatno unapredilo zbrinjavanje pacijenata.

"U ovoj bolnici godišnje se zbrine između šest i sedam hiljada pacijenata sa moždanim udarom. Akcija prikupljanja donacija se organizuje upravo sada, jer je bolnica već neko vreme na listi čekanja da se ovaj problem reši, a nema naznaka da će država moći da finansira kupovinu skenera koji je bolnici neophodan", rekao je Savić.

Prisutnma se obratila i načelnica Odeljenja radiologije u bolnici "Sveti Sava" Biljana Georgievska Brkić koja je istakla da je skener koja ta bolnica već poseduje "prilično eksploatisan i često se kvari".

"Ne smemo doći u situaciju da taj skener potpuno prestane da radi jer u tom slucaju naši pacijenti ne mogu dobiti brzu dijagnostiku, a samim tim ni brzu terapiju", naglasila je Brkić i dodala da bi se novim skenerom postiglo na brzini pregleda.

Kako je rekao načelnik Odeljenja Interventne neuroradiologije u bolnici "Sveti Sava" Slobodan Ćulafić, u sprovođenju minimalno invanzivnih hirurških intervencija, presudna je dijagnostika."Od dijagnostike i njene preciznosti zavisi koliko će intervencija u sali da traje. Dobar skener omogućava brzu dijagnostiku kod pacijenata sa šlogom, a od toga ditrektno zavisi dalji tok lečenja, odnosno ishod intervencije koja se sprovodi u angio-sali", naveo je Ćulafić.On je naglasio da je za pacijenta važno da se vreme dijagnostike skrati, jer moraju da budu zbrinuti u roku od šest sati od kada se pojave prvi simptomi.Donatorska kampanja za kupovinu novog skenera pokrenuta je pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja, a kako je rečeno, predviđeno je da traje šest meseci.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track