MILIČINA DOBRODOŠLICA Princu Čarlsu cveće uručilo jedino srpsko dete u Prizrenu
Foto: Facebook/Printskrin

Blkanska turneja

MILIČINA DOBRODOŠLICA Princu Čarlsu cveće uručilo jedino srpsko dete u Prizrenu

Društvo -
Britanski princ Čarls i vojvotkinja od Kornvela posetili su u Prizrenu saborni hram Svetog Đorđa, a tom prilikom je britanskom prestolonasledniku buket cveća uručila Milica Đordević, jedino srpsko dete u Prizrenu, saopštila je eparhija Raško-prizrenska.

Prinčevski par su dočekali episkop Raško-prizrenski Teodosije i iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić, zajedno sa sveštenstvom, učenicima Bogoslovije u Prizrenu i vernicima.Princ Čarls se srdačno pozdravio sa bogoslovcima koji su mu otpevali tropar Vaskrsenju Hristovom na srpskom i engleskom jeziku.Vladika Teodosije i otac Sava su potom princu od Velsa pokazali malu izložbu fotografija koje prikazuju razaranja u martovskom pogromu 2004. godine kao i obnovu svetinja i kuća koja je potom usledila.Vladika se posebno zahvalio britanskoj vladi na pomoći u obnovi kuća za povratnike.

“Uvaženom gostu objašnjeno je da 16 godina nakon završetka oružanog sukoba 200.000 Srba ne može da se vrati na Kosovo i Metohiju i da je u Prizrenu od predratnih 8.000 Srba sada ostalo da živi samo dvadesetak, vecinom starijih lica", navedeno je u saopštenju.Princ Čarls se zadržao u kratkom razgovoru sa grupom povratnika, koji su izrazili čvrstu želju da ostanu da žive u svom rodnom gradu i pored tragedije koju su prošli 2004. godine, kada su sve srpske crkve i kuce u Prizrenu bile zapaljene.Na kraju posete princ Čarls je obišao malu crkvu Sv. Georgija iz 15. veka, zadužbinu porodice Runović, koja je u pogromu 2004. godine zapaljena.Posebno interesovanje izrazio je za restauraciju i konzervaciju oštećenih fresaka u drevnim prizrenskim crkvama koje su radili grčki, srpski i italijanski restauratori.U znak sećanja na posetu, vladika Teodosije je princu Čarlsu uručio luksuznu monografiju manastira Visoki Dečani na engleskom jeziku dodavši nekoliko reči o najvećim svetinjama SPC na Kosovu i Metohiji, koje su zbog svog značaja uvrštene u svetsku kulturnu baštinu Unesko.Episkop Teodosije i otac Sava su izrazili nadu da će srpska pravoslavna baština na Kosovu i Metohiji, sa svojim istorijskim i kulturnim identitetom, biti adekvatno zaštićena odgovarajućim međunarodnim garancijama.

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј примио је данас, 16. марта 2016. године, у Патријаршији српској у Београду Њег...

Posted by Sava Janjic on Wednesday, March 16, 2016

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track