SEĆANJE NA STRADANJE: Parastos žrtvama martovskog nasilja u crkvi Svetog Marka
Foto: Tanjug

Beograd

SEĆANJE NA STRADANJE: Parastos žrtvama martovskog nasilja u crkvi Svetog Marka

Društvo -
Najteže je to što se počinioci ne pronalaze i ne kažnavaju, a svi oni koji su zaduženi da pronađu počinioce, a to ne čine, automatski se svrstavaju na stranu onih koji su to počinili, kazao je Simić

BEOGRAD - U crkvi Svetog Marka u Beogradu danas je održan parastos žrtvama martovskog nasilja na Kosovu i Metohiji 2004. godine u organizaciji Udruženja Srba Kosova i Metohije.

Predsednik Udruženja Dušan Simić istakao je da 17. mart 2004. godine ne sme da bude zaboravljen, ne samo zbog onih koji su tog dana "dali svoje živote nego i zbog svih proteranih, spaljenih crkvi, kuća, kao i čitavog srpskog naroda na Kosovu".

"Najteže je to što se počinioci ne pronalaze i ne kažnavaju, a svi oni koji su zaduženi da pronađu počinioce, a to ne čine, automatski se svrstavaju na stranu onih koji su to počinili", kazao je Simić novinarima u Beogradu.

Prema njegovim rečima, za nasilje je odgovaralo tek pedesetak Albanaca od ukupno 50.000.

"Nažalost, ponavlja se istorija da na Kosovu niko nije odgovoran za ono što se dešavalo Srbima", kazao je Simić. Parastos u crkvi Svetog Marka služio je starešina Trajan Kojić sa starešinstvom crkve.

Dvodnevni sukobi na Kosovu izbili su 17. marta 2004. pošto je UNMIK policija pronašla tela dvojice albanskih dečaka u reci Ibar kod sela Čabra, na severu Kosova. Ti sukobi okarakterisani su kao najveći etnički motivisani sukobi na Kosovu od dolaska međunarodnih snaga. Masovne demonstracije kosovskih Albanaca, koji su za nesreću dečaka optužili Srbe, izbile su najpre u južnom delu Kosovske Mitrovice, a tokom dana su se proširile na druge delove Kosova.

U dva dana nasilja ubijeno je 19 ljudi (11 Albanaca i osam Srba), a više od 900 osoba je povređeno, među kojima su bili i pripadnici međunarodne i kosovske policije. Uništeno je i oštećeno oko 800 kuća, kao i 35 pravoslavnih crkava i manastira, a nekoliko hiljada Srba napustilo je svoje domove.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track