SEĆANJE ŽRTVE (80) LOGORA: I danas se plašim mučenja u Jasenovcu!
Foto: Profimedia, Kurir

Užasi Holokausta

SEĆANJE ŽRTVE (80) LOGORA: I danas se plašim mučenja u Jasenovcu!

Društvo -

Slavko Milanović (80), koji je kao dečak preživeo nacistički logor smrti, svedoči o gladovanju i mučenju, kao i o tome kako je izgubio sestru

BEOGRAD - „Strahote Jasenovca ni danas rečima ne mogu da opišem, plašim se i da pomislim na sve to. Glad, strah, mučenje... Ja sam preživeo, ali moja rođena sestra i hiljade drugih nisu i zato ne smemo nikad da zaboravimo užase nacističkih logora i Holokaust.“Ovako se za Kurir na 71. godišnjicu proboja iz Jasenovca priseća boravka u jednom od najozloglašenijih logora smrti Slavko Milanović (80).Tada petogodišnji dečak, Slavko je zarobljen i odveden u Jasenovac 1942. godine, i to posle višemesečnog skrivanja u šumi.Preživeli zlo- Sve se dešavalo na Kozari. Nemci su nas bombardovali, a majka, sestra i ja smo s partizanima bežali kroz šumu. Međutim, Hrvati su nas uhvatili... Nismo imali šta da jedemo, pa su u logoru čuvari dozvolili Hrvaticama da donesu hleb do ograde, koji smo mi potom kupovali za porodične dragocenosti - priseća se teških vremena Milanović, kog su spasli partizani.Strahote u nacističkom logoru preživela je i tada devetogodišnja Milanka Soleša (83), koja kaže da čovečanstvo više nikad ne sme da dopusti da se takve stvari ponove.- Ne postoji vreme koje bi moglo da zaleči te rane. Svi ti prizori stradanja i dalje žive u meni. Danas, dok gledam svoju predivnu ćerku i unuka, divim se kako sam posle svega ostala normalna osoba. To je moja najveća pobeda nad njihovim zlom - kaže Soleša.Širom Srbije i regiona juče je obeležen Dan sećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu. Centralna državna ceremonija održana je kod spomenika u nekadašnjem nacističkom logoru Staro sajmište.- Naša obaveza je da se širenjem istine suprotstavimo težnjama revizije istorije i izvrtanja činjenica, ali i da se borimo protiv povampirenog nacizma i ustaštva - rekao je ministar pravde Nikola Selaković, koji je zajedno s predsednikom Skupštine Beograda Nikolom Nikodijevićem položio vence na spomeniik.Da se ne zaboraviObeležavanju su prisustvovali i preživeli zatočenici logora smrti, članovi porodica stradalih, predstavnici Saveza jevrejskih opština Srbije, Saveta romske nacionalne manjine i diplomatskog kora.Dan sećanja obeležava se u spomen na 22. april 1945. godine, kad je grupa od 1.075 preostalih logoraša krenula u proboj iz Jasenovca, ali se samo njih 127 domoglo slobode.

Povampireno ustaštvoJEDINA PREŽIVELA ODBILA DA DOĐEOd državne komemoracije u Jasenovcu odustala je jedina preživela logorašica Pava Molnar (95), koja kaže da je svoj govor povukla jer ne želi da bude pročitan tamo gde nisu prisutni svi koji bi trebalo.- Kad sam videla da u Jasenovac idu odvojeno jedni, pa drugi, pa treći, povukla sam govor - objasnila je za hrvatski Jutarnji list Molnarova.Komemoraciji je prisustvovao državni vrh Hrvatske, ali su je ove godine pratile brojne kontroverze, pošto su jevrejske zajednice revoltirano odbile da učestvuju zbog „revitalizacije ustaštva“.

Ambasada SAD u SrbijiZA ISKRENO PRAŠTANJEAmbasada SAD u Srbiji stavila je juče na svom Fejsbuk profil fotografiju cveta koji izrasta iz žice, uz obaveštenje da je na taj dan 1945. grupa od 1.075 preživelih logoraša krenula u proboj Jasenovca, najvećeg od brojnih logora NDH, a da se slobode domoglo samo njih 127.„Potrebna je hrabrost da se premosti veliki ponor prošlosti, a početak toga je iskreno praštanje“, napisala je američka ambasada.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track