Stefanović: Odluku o istrazi donosi tužilaštvo, a ne ombudsman!
Foto: Marina Lopicic

Istraga

Stefanović: Odluku o istrazi donosi tužilaštvo, a ne ombudsman!

Društvo -
Da li se neka istraga sprovodi ili ne, o tome donosi odluku nadležno tužilaštvo, što bi zaštitnik građana, pre svih morao da zna, rekao ministar

BEOGRAD - Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je večeras da će MUP narednih dana imati podatke da li je pištolj, kojim se 1993. godine ubio prijatelj zaštitinika građana Saše Jankovića, bio u legalnom vlasništvu ombudsmana i naglasio da o sprovođenju istrage odlučuje nadležno tužilaštvo, a ne Janković.

"Da li se neka istraga sprovodi ili ne, o tome donosi odluku nadležno tužilaštvo, što bi zaštitnik građana, pre svih morao da zna. Shvatam, njegovu ličnu zainteresovanost za ovaj slučaj, ali budite sigurni da neće ni ombudsman, niti bilo koji drugi funkcioner odlučivati da li će se neka istraga sprovoditi", rekao je ministar Tanjugu. On je istakao da nije najavio istragu o tom slučaju, već konstultacije sa tužilaštvom, te da je o svemu govorio nakon pisanja medija i na današnjoj konferenciji na postavljeno pitanje novinarke televizije N1. "Pošto je očigledno shvatio da kampanja protiv medija nije dobar politički potez, Janković se usmerio na MUP", ocenio je Stefanović i dodao da će kao ministar nastaviti da sarađuje sa medijima i pruža odgovore na sva pitanja na koja može da odgovori.

Navodeći da će podatke o tome da li je pištolj bio u legalnom vlasništvu Jankovića imati narednih dana, Stefanović je rekao da to nije ključno pitanje tog događaja. "Podsećam Jankovića da je upravo on u nekim drugim situacijama insistirao da se govori o pištoljima, a sada kada se radi o njegovom pištolju i to onom koji je "opalio", pa potom usmrtio jednog čoveka, očekuje da se ćuti", naveo je Stefanović. Ministar je rekao da, bez obzira na "političke ambicije" Jankovića, ni njemu niti bilo kome drugom neće dozvoliti da mu određuje o čemu može, a o čemu ne može da govori. "Uvek ću se voditi samo najboljim interesima građana i profesionalnim interesima MUP-a Srbije", rekao je Stefanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track