STRAŠNA TRAGEDIJA VELIMIRA ILIĆA: Partizani su pobili pola moje porodice!

Ispovest ministra bez portfelja

STRAŠNA TRAGEDIJA VELIMIRA ILIĆA: Partizani su pobili pola moje porodice!

Društvo -
Otac mi je bio ravnogorac, a dva strica u Dražinoj pratnji. Poginuli su kad su đenerala Mihailovića uhapsili u Bosni. Familija mi je stradala od komunista. Dedu po ocu su mučili posle rata, od torture je i umro. Majčinog oca su obesili

BEOGRAD - Velimiru Iliću, ministru bez portfelja zaduženom za vanredne situacije i lideru Nove Srbije, partizani su pobili pola porodice. Zbog toga, kaže, kao dete iz četničke porodice detinjstvo pamti po crnini.- Srećan sam zbog rehabilitacije Draže Mihailovića jer sam iz četničke porodice. Otac mi je bio ravnogorac, a dva strica su bila u Dražinoj pratnji. Poginuli su kad su đenerala uhapsili partizani u Bosni.Moja porodica je baš stradala od komunista. Dedu po ocu, po kome sam dobio ime, mučili su posle rata žestoko i od neviđene torture je umro - kaže Ilić u razgovoru za Kurir. Drugog dedu, dedu po majci, obesili su partizani 1943. godine.Nismo monstrumi- Ošamario je nekog dečaka koji mu je ukrao meso iz radnje, a ispostavilo se da je to bio kurir, proleter. Presudio mu je preki sud. A tek koliko mi je streljano teča, mnogih iz porodice, prijatelja... Strašno je to bilo - dodaje Ilić.Lider NS kaže da su posle rata četnike svi pljuvali, ponižavali i da nisu imali nikakva prava. Jednostavno, bili su obeleženi. Zato je, dodaje, ova presuda važna.- I mi smo se isto borili za Srbiju protiv okupatora, a od nas su napravili monstrume. Imali smo kralja koga smo voleli i ostali verni monarhiji. Taj mučeni Draža, kako mi je pričala baba, dolazio nam je u kuću. Bio je dobar čovek, pričao je sa decom, pravio im lopte krpenjače... I kad čuješ kako neki pričaju da je ubica... Sramota, bre - kaže Ilić i dodaje:Nemci mi ubili kuma- I to što pričaju da su Draža i ravnogorci sarađivali sa okupatorima je smešno. Stričevi su učestvovali u borbi za Kraljevo, Gornji Milanovac i još nekoliko gradova. Pa Nemci su mi kuma ubili.Kako kaže, mnogi su se iselili sa Ravne gore posle rata jer čak ni struju nisu mogli da dobiju. Zato se on, dok je bio u Srpskom pokretu obnove, trudio da pomogne taj kraj, da izgrade crkvu, okupe ravnogorce. Iako su partizani, kako je jednom prilikom izjavio, prepolovili njegovu porodicu, Ilić kaže da je vreme da se sve ovo zaboravi, da se ljudi ujedine, a mladi pomire.- Te familije treba da se izmire jer imamo jednu zemlju Srbiju koju treba da čuvamo - dodaje Ilić za kraj.

PomirenjeĆERKA SE DRUŽI S DEVOJKOM ČIJI JE DEDA OBESIO MOG DEDUI pored svih nedaća koje su snašle moju porodicu, nikad ništa loše nisam pomislio o partizanima. Jedna od mojih ćerki se i dan-danas druži sa devojkom čiji je deda obesio mog dedu. Ja toj devojčici nikad nisam nešto loše rekao, ni toj porodici, niti sam se protivio drugarstvu. Deca i treba da se druže, ono je bilo takvo vreme, bratoubilački rat. Nek nam sve ovo bude pouka da nam se to više nikad ne ponovi - kaže Ilić.

KoreniPONOSAN NA POREKLOVelimir Ilić je uvek s ponosom isticao svoje poreklo - da dolazi iz četničke porodice i četničkog kraja. Tako se u više navrata fotografisao sa kokardom na šajkači.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track