TRI GODINE OD SMRTI Evo šta je JOVANKA BROZ rekla LJAJIĆU: Tito bio lud od ljubomore!
Foto: Profimedia

Rasim Ljajić o tome šta mu je otkrila Brozova udovica

TRI GODINE OD SMRTI Evo šta je JOVANKA BROZ rekla LJAJIĆU: Tito bio lud od ljubomore!

Društvo -

Te noći on se prikazao kao ljubomorni momak... Uplašio se da me neko na igranci nije osvojio. U toj našoj raspravi izjavio mi je ljubav, poverila se udovica Broz u jednom od poslednjih druženja s Rasimom Ljajićem

Danas se navršavaju tri godine od smrti Jovanke Broz, Titove udovice, koja je uz počasnu stražu Garde Vojske Srbije sahranjena kraj njega u Kući cveća u Beogradu.

Mada je uz doživotnog predsednika SFRJ provela više od 30 godina, Jovanka je retkim ljudima poveravala epizode iz svog ljubavnog života s Josipom Brozom.Tako je i posle više decenija ostala nedoumica o tome kako su se njih dvoje zbližili. Jednu od najuverljivijih verzija tog, ispostaviće se, fatalnog susreta čuo je ministar trgovine Rasim Ljajić, koji je bio jedini državni zvaničnik koga je Jovanka pred smrt rado primala u posete.

Ljajić se za Kurir priseća da je Jovanka, iako stara i u bolesničkoj postelji, s najvećim žarom pričala upravo o Titovom udvaranju u Užičkoj 15, dok je tokom pedesetih radila kao njegova lična sekretarica i svojevrsna domaćica u kući.

- Videla sam odmah da mi se Tito udvara, a ne smem ni da pomislim na to. Zna se šta je on već u to vreme bio. Jednog dana skupim ja hrabrosti da ga pitam da li smem na igranku da idem s nekim drugaricama. On ćuti dugo, pa onako nevoljno procedi: „Idi“. Odem ja i vratim se oko dva posle ponoći, pođem u kuhinju i čujem njega da dolazi. Shvatim da nije uopšte spavao, već me čekao - priseća se Ljajić priče Jovanke Broz.

Poslednji ispraćaj... Sa sahrane prve dame SFRJ
Poslednji ispraćaj... Sa sahrane prve dame SFRJ

Kako kaže, Jovanka je tada prvi put osetila Titovu ljubomoru, koga je do tada doživljavala isključivo kao predsednika i šefa.- Te noći u kuhinji on se prikazao kao ljubomorni momak, a ja sam mu se zbunjena pravdala, sve persirajući mu. Uplašio se da me neko na igranci nije osvojio. U toj našoj raspravi izjavio mi je ljubav. Meni su se odmah noge odsekle, zanemela sam i otrčala u sobu. Nisam trenula celu noć - pričala je Jovanka našem sagovorniku.Već sutradan počela je turbulentna veza najpoznatijeg para stare Jugoslavije.

Živa enciklopedijaPAMTILA SVE DO DETALJALjajić kaže da je Jovanka do samog kraja bila živa enciklopedija.- U životu nisam sreo stariju osobu koja bolje pamti. I dalje mi je neverovatno koliko je žena znala do detalja da ispriča mnoge događaje i susrete. Evo, sad mi je žao što nisam sve zapisivao tokom naših brojnih razgovora jer je ona bila živa enciklopedija - otkriva ministar.

Poslednja želja„BELA, ĆAO“ ZA KRAJJovanka Broz je umrla 20. oktobra 2013. u beogradskom Urgentnom centru, a sahranjena je šest dana kasnije, i to uz pesmu „Bela, ćao“, što joj je bila poslednja želja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track