U ŠTA SRBIJA VERUJE: Sankcije Rusiji nećemo uvesti, u EU smo za 5 godina!
Foto: Profimedia

Istraživanje

U ŠTA SRBIJA VERUJE: Sankcije Rusiji nećemo uvesti, u EU smo za 5 godina!

Društvo -
Stav da pritisci iz EU neće primorati Srbiju da uvede sankcije Rusiji u najvećoj meri podržavaju ispitanici stariji od 60 godina, sa najviše završenom osnovnom školom, penzioneri, kao i ispitanici sa primanjima manjim od 15.000 dinara

BEOGRAD - Srbija će postati punopravni član Evropske unije za pet do deset godina smatra 40,9 odsto građana, a njih 57 odsto ocenjuje da Srbija neće biti primorana da uvede sankcije Rusiji.

Građani Srbije su u istraživanju koje je obavljeno od 15. do 20. januara, na uzorku od 1.058 ispitanika, izneli stav da Srbija neće biti primorana da uvede sankcije Rusiji u šta veruje više od polovine ispitanika - čak 57 odsto, trećina ispitanika, njih 33 odsto veruje da će nas pritisci iz EU primorati na to, dok 10 odsto ne zna odgovor.

Na pitanje do kada će Srbija postati članica EU 40,9 odsto građana odgovorilo je u periodu od pet do deset godina, najveći optimisti - njih 18,2 odsto, misli da ćemo to postati za manje od pet godina, a 11,9 odsto ispitanih da će se to desiti za više od 10 godina, pokazuje najnovije istraživanje "Ninamedije risrč" za list Politika.

Ko su nam saveznici?

Kao glavnog saveznika Srbije, 38,5 odsto ispitanika vidi Rusiju, a 16,1 odsto Kinu. Daleko od ove dve zemlje nalaze se Nemačka - 5,4 odsto i Grčka sa 4,3 odsto, dok Francuze kao saveznike vidi 2,9 odsto građana Srbije. Zanimljivo da čak 15 odsto ispitanih ne zna ili misli da Srbija nema saveznike.

Jelena Jojkić, izvršni direktor "Ninamedije risrč", kaže da su dobijeni podaci veoma slični prethodno rađenim istraživanjima o proceni vremena kada bi Srbija mogla da postane članica EU."To ukazuje na stabilnost procene građana Srbije kada će naša zemlja ući u EU", objasnila je Jojkić."Stav da pritisci iz EU neće primorati Srbiju da uvede sankcije Rusiji u najvećoj meri podržavaju ispitanici stariji od 60 godina, sa najviše završenom osnovnom školom, penzioneri, kao i ispitanici sa primanjima manjim od 15.000 dinara", kaže Jelena Jojkić, koja dodaje da do sada ova agencija nije radila istraživanje javnog mnjenja o ovoj temi.Ona naglašava da mladi od 18 do 29 godina, sa mahom završenom srednjom školom, najviše veruju da će Srbija, zbog rata u Ukrajini, morati da uvede sankcije Rusiji.

(Tanjug/Politika)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track