UMETNICI U BEDI, A TASOVAC SE ČEŠLJA: Ministar ne brine o glumcima, slikarima, vajarima...
Foto: Dado đilas

JADNO

UMETNICI U BEDI, A TASOVAC SE ČEŠLJA: Ministar ne brine o glumcima, slikarima, vajarima...

Društvo -
Dok on živi na visokoj nozi u vili od 200 kvadrata, glumac Ljuba Tadić dve godine živeo bez struje pod svećom, a Nebojša Dugalić mora da se iseli s petoro dece iz Srbije zbog nemaštine

BEOGRAD - Dok je bio direktor Filharmonije, sadašnji ministar kulture Ivan Tasovac bio je najglasniji u kritikovanju onih koji su vodili ministarstvo. Ponašao se kao da ima rešenje za sve probleme u kulturi, ali kada je dobio fotelju i odrešene ruke, pokazala se njegova „stručnost“.Rezultat je obeshrabrujući - kultura u Srbiji je krajnje ponižena kategorija, glumci su prinuđeni da snimaju reklame kako bi imali za hleb (retki su oni koji imaju taj posao sa strane), pozorišta dobijaju minimalna sredstva, slikari jedva sastavljaju kraj s krajem... Lova za estraduSudbine umetnika su više nego tužne. Kulturni radnici su marginalizovani, pa tako stižemo do poražavajućih istina da je bivši upravnik Narodnog pozorišta glumac Ljubivoje Tadić pune dve godine živeo bez struje, pod svećom, koja mu je u petak zapalila stan i ubila sestru Maju; da izuzetan glumac Nebojša Dugalić s petoro dece odlazi u Kanadu jer ne može više da plaća kredit za stan; da glumica Katarina Žutić kaže da će zbog nemaštine morati da uđe na „Farmu“...

A Tasovac za to vreme živi na visokoj nozi u vili od 200 kvadrata, obilazi elitne restorane... I brine o svojoj frizuri. I u svoj toj bizarnosti odvaja pare za otkup knjiga estradnih spisateljca za javne biblioteke, „remek-dela“ Suzane Mančić i Marije Šerifović.

Zaslužili počasti a ne siromaštvo... Ljuba Tadić i Nebojša Dugalić
Zaslužili počasti a ne siromaštvo... Ljuba Tadić i Nebojša Dugalić

Bratislav Petković, bivši ministar kulture i pozorišni reditelj, ogorčen je na Tasovca.- Nisu glumci krivi što su socijalni slučajevi, krivo je celo društvo, Ministarstvo kulture i sam ministar. Sama reč „ministar“ znači sluga, što govori da on treba da bude sluga umetnicima i da im pomaže, a ne da umetnici ne mogu da dođu do njega, a da on najviše vremena provede šetajući frizuru! Izdvojio bih primer izuzetno talentovanog glumca Nebojše Dugalića, koji ima petoro dece i fantastičnu karijeru, a prinuđen je da napusti Srbiju. Da je ministar Tasovac hteo i da je našao za shodno, kao što je trebalo, on bi Dugaliću pomogao. Ministar ima diskreciono pravo da reaguje i pomogne nekome ko je u nevolji, a da je u svojoj profesiji od nacionalne važnosti. Nažalost, Tasovca baš briga, nije rekao nijednu reč - kaže Petković.

Za njega nema krize... Kuća ministra Tasovca
Za njega nema krize... Kuća ministra Tasovca

Favorizuje FilharmonijuOn Tasovcu zamera i što je ukinuo nacionalne penzije, čime je mnogim umetnicima onemogućio da dostojanstveno dožive starost:- To nije trebalo da uradi. Nije smeo da dozvoli! Država ne bi propala zbog nacionalnih penzija umetničkim velikanima. S druge strane, rasipa se na uvođenja knjiga Suzane Mančić u javne biblioteke i favorizuje se Filharmonija, koja je prošle godine od Ministarstva kulture dobila 92 miliona dinara. Pa ne vodi se tako Ministarstvo kulture!Petković dodaje da je poslednji tragični događaj sa Ljubivojem Tadićem alarmantan. Juče smo više puta pokušali da stupimo u kontakt s ministrom Ivanom Tasovcem, ali je bio nedostupan.

UDARILO SUNCE Ovako se ministar ophodi prema kulturi KROMPIR I PARADAJZ IMA KO DA KUPI, A HEGELA NEĆE NIKOBEOGRAD - Da bi kultura u medijima dobila mesto koje zaslužuje, potrebno je kuknjavu zameniti delanjem, a beznadežnost kreativnošću, boljim i zanimljivijim sadržajima, smatra ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac.Njega je posebno inspirisala zelena pijaca u centru Beograda, koju je uporedio sa kulturom u Srbiji.- Na Bajlonijevoj pijaci prodaju se krompir i paradajz, a ne sabrana dela Kanta i Hegela zato što krompir i paradajz ima ko da kupi. I to svakog dana. Međutim, prodaja nemačke idealističke filozofije ide nešto slabije, pogotovo u vreme tropskih vrućina - rekao je Tasovac u pokušaju da bude originalan.

ReagovanjaVOJA BRAJOVIĆ, GLUMACKultura je vrlo ozbiljna i značajna tema i slažem se da joj nije najbolja dijagnoza, ali nadam se da će biti bolja kada se i druge sfere u društvu poboljšaju. Ona može biti najznačajnije oružje naše zemlje, nacionalni identitet i mogućnost za bolji privredni rast. Kultura nije samo naša umetnost, već celokupan odnos prema životu. I sam sam bio ministar, pa znam da je sve podložno kritici.TIHOMIR STANIĆ, GLUMACI mi glumci, kulturni radnici, delimo sudbinu naroda. Kako je svima tako je i nama. Nažalost, sada je baš surovo, ali valjda će biti bolje. Takav je trenutak u društvu i ne čudim se, sve je to u skladu s vremenom i običajima.KOKAN MLADENOVIĆ, POZORIŠNI REDITELJNaše neuke i korumpirane vlasti, nažalost tu podjednako mislim na sve vlasti od devedesetih naovamo, nemaju nikakvu svest o značaju kulture i obrazovanja za budućnost jednog naroda. Uskoro će u Srbiji nestati pozorišta, bioskopi su već izumrli, a muzeji nam uglavnom ne rade. Da bi postojale institucije kulture, mora postojati potreba za kulturom.TIHOMIR ARSIĆ, GLUMACMinistarstvo kulture trenutno ne čini mnogo da bi nam bilo bolje, ali verujem da će se to promeniti kada se otvore mogućnosti. Kulturni radnici su veoma strpljivi i tolerantni i uveren sam da će sačekati vreme kad će i u našoj oblasti biti mnogo bolje. Očekujem da to, zajedno s prosvetom i zdravstvom, bude 2017. Država čini velike napore da reši bazične probleme i to su za sada prioriteti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track