VELIKI RAT NA PLAKATIMA: Amerika se borila za spas Srbije, Englezi štampali postere Kraljevića Marka
Foto: US Ambassy

Ako niste znali

VELIKI RAT NA PLAKATIMA: Amerika se borila za spas Srbije, Englezi štampali postere Kraljevića Marka

Društvo -
Izloženo je više od dve stotine plakata na panoima i oko 500 u prezentacijama na monitorima, a postavka je podeljena na tri dela: Plakat u svetu, Srbija na plakatu i Plakat u Srbiji

Prvi svetski rat bio je rat plakata, kao jedinog besplatnog sredstva masovne komunikacije i propagande. Pomoću njih vršila se mobilizacija, obaveštavalo o ratnim zbivanjima, sakupljala se pomoć, apelovalo na štednju...

Plakati iz petnaestak zemalja zaraćenih strana u Velikom ratu predstavljeni su na izložbi “Rat i plakat 1914-1918” koja će do 31. januara biti otvorena u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu. Izloženo je više od dve stotine plakata na panoima i oko 500 u prezentacijama na monitorima, a postavka je podeljena na tri dela: Plakat u svetu, Srbija na plakatu i Plakat u Srbiji.

- Svaki medij u istoriji masovnih komunikacija prolazi kroz tri faze “životnog ciklusa” - medij služi za prenos informacija, za animaciju i u poslednjoj fazi često se zloupotrebljava za manipulaciju.

Na izložbi su vidljive sve tri faze - prikazali smo kako su iste teme bile saopštavane u različitim kulturama i za ostvarenje dijametralno različitih ciljeva, kako se poruka za istu temu menjala u toku samog rata, kakav je ton imao tekst poruke, kakvu je emociju izazivala slika... - kaže autor izložbe Vladimir Čeh, osnivač Instituta za istoriju oglašavanja.

Sama postavka, a autor vizuelnog identiteta je dizajner Slavimir Stojanović, interaktivna je. Na ćošku kod Muzeja postavljen je televizijski ekran, pa je dovoljno stati ispred izloga, mahnuti rukom i listati slike. Knjiga utisaka je digitalna, što znači da utisci mogu otići u svet putem društvenih mreža koje posetilac izabere.

- U gradu možete videti i plakate za izložbu koji prenose zvučnu poruku. Ukoliko sa sajta izložbe skinete aplikaciju, u trenutku kada se u pravcu oglasa uperi mobilni telefon, čućete moj glas koji govori deo priče o izložbi - objašnjava Čeh.

Izložba se realizuje u okviru programa obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track