(VIDEO) DONACIJA INSTITUTU ZA NEONATALOGIJU: Predsednik Nikolić darovao aparate za veštačko disanje
Foto: Promo

Dalja podrška deci i podizanju nataliteta

(VIDEO) DONACIJA INSTITUTU ZA NEONATALOGIJU: Predsednik Nikolić darovao aparate za veštačko disanje

Društvo -
BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i njegova supruga Dragica donirali su novčana sredstva Institutu za neonatologiju, kojima je obezbeđen aparat za vestačko disanje beba, a prilikom današnjeg obilaska te institucije najavili su dalju podršku deci i podizanju nataliteta.

Reč je o sredstvima iz nagrade koju je Nikolić nedavno dobio u Moskvi od Fonda jedinstva pravoslavnih država, koje je ustupio Fondaciji "Dragica Nikolić", a ona Institutu za neonatologiju.

"Trudim se da pomognem velikim naporima svih iz Fondacije da obezbedimo dovoljno sredstava da možemo mnogo da učinimo i da pokrenemo ljude koji bi mogli da odvoje od viška koji imaju i da doniraju ovakvim sličnim ustanovama, porodilištima, da više ne čitamo u novinama kako nas je sve manje, a sedimo kao na kamenu i posmatramo kako se to pretvara u surovu srpsku ralnost", istakao je Nikolić.

Predsednik Srbije poručuje da njegova porodica, on i prijatelji, sigurno neće stati dok ne ostvare makar deo ciljeva koje su postavili, od kojih je dosta i ispunjeno.

Nikolić napominje da bi svi trebalo da urade po nešto za decu, od najmanjih sa nekoliko stotina grama, kakvih ima dosta u Institutu za neonatologiju, pa do onih pred punoletstvom, poručivši osoblju Instituta da mu se uvek obrate kada im nešto treba.

"Imaćete otvorena vrata", istakao je Nikolić.

Njegova supruga poručuje da će Fondacija nastaviti sa projektima kojima pomaže porodilišta i neonatologije širom Srbije.

Nikolić je objasnila da je sa 10.000 dolara nabavljen aparat za veštačko disanje, a da je od donacije novosadske firme "Promed" u iznosu od gotovo 2.000 dolara nabavljena infuziona pumpa sa potrebnim dodacima.

Direktorka Instituta Milica Ranković Janevski se zahvalila na dragocenoj donaciji, koja predstavlja veliku pomoć u svakodnevnom radu i lečenju prevremeno rođene dece, dodajući da aparat za veštačko disanje predstavlja zlatni standar u lečenju.

"Najlepše hvala, ova donacija za nas predstavlja veliki podstrek i podršku u daljem radu i naporima", rekla je direktorka, dodajući da je Institut u dugoj istoriji od 90 godina imao razne delegacije i zvaničnike, ali da ih je prvi put posetio predsednik države.

Ona je navela i da se trenutno na Odeljenju intezivne nege leči 20-tak beba, da je u bolnici njih 106, a da najmanje dete teži svega oko 500 grama.

(FOTO: Kancelarija za medije predsednika Srbije)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track