VUČIĆ U BARIČU: Otvoren novi pogon Prva iskra Namenska
Foto: Tanjug Rade Prelić

Fabrika za proizvodnju eksploziva

VUČIĆ U BARIČU: Otvoren novi pogon Prva iskra Namenska

Društvo -

BARIČ - Fabrika za proizvodnju eksploziva "Prva iskra - Namenska" a.d. otvorila je danas novi proizvodni pogon, a svečanosti u Bariču prisustvovao je i premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Njega su na otvaranju objekta za oktogena i heksogena dočeli ministar obrane Zoran Đorđević, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković i direktor Prve iskre Stanoje Biočanin.

Posle toga, obišli su objekat za preradu delaborisanih eksploziva, čiji su građevinski i mašinski radovi završeni, a u toku je njegovo opremanje.

Kompanija "Prva iskra - namenska proizvodnja" a.d. osnovana je 1939. na starim pogonima kompanije "Vistad", a 1946. startovala je prva proizvodnja TNT-a.Jedino je preduzeće domaće odbrambene industrije koje se bavi proizvodnjom, razvojem, regeneracijom i prodajom kako vojnog tako i civilnog, odnosno komercijalnog eksploziva.

Njihovi proizvodi namenjeni su granama privrede koje koriste eksploziv, kao što su rudarstvo, industrija nafte i gasa, industrija za preradu metala, putna industrija, ali i za proizvođače minsko-eksplozivnih sredstava i privrednih eksploziva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track