Ovo su PHP sertifikati koji su vam potrebni
Foto: Pr

Saveti za programere

Ovo su PHP sertifikati koji su vam potrebni

Edukacija -
Iako potrebno znanje i sertifikati zavise od onoga čime se PHP programer bavi, dostavljamo listu nekoliko provereno potrebnih sertifikata

PHP je jezik na kome počiva više od 240 miliona veb-sajtova. Uz to, PHP je i najpopularniji jezik za pisanje mobilnih aplikacija. Ovi podaci najbolje pokazuju koliko je znanje PHP-a traženo i potrebno u IT svetu.

Iako potrebno znanje i sertifikati zavise od onoga čime se PHP programer bavi, dostavljamo listu nekoliko provereno potrebnih sertifikata.Zend FrameworkOd svih PHP programskih okvira, Zend je verovatno najpoznatiji i u najširoj upotrebi. Polaganje će vam, pored cenjenog sertifikata, dati dublji uvid u funkcionisanje ovog okvira, a ovo znanje možete automatski implementirati u vaše nove i postojeće projekte. S obzirom na to da pokriva skoro sve aspekte - mogućnosti i mane Zendovog okvira, polaganje ovog ispita će vam osigurati celovito razumevanje ove platforme.Sertifikovanih Zend inženjera u Srbiji ima više desetina, a ni u svetu ih nema dovoljno da bi mogli da prate potrebu za stručnjacima u ovoj oblasti. Zend sertifikat je uvek dobar izbor za svakog PHP programera.MySQL AdministratorIako je ovaj sertifikat namenjen sistemskim administratorima, može biti veoma zanimljiv i koristan za inženjere i developere. Uskladištene procedure, bekapovanje i povraćaj baza jesu nešto što će MySQL developeri koji dizajniraju modele baza mnogo koristiti.Treba imati u vidu da je ovo jedan od težih ispita, ali se znanje koje se prilikom priprema stekne višestruko isplati. LPI 1Za Linux postoje tri različite sertifikacije – od naprednog do ekspertskog nivoa. Ovo je jedan od retkih ispita koji je baziran na iskustvu, a ne na osnovnom znanju.Znanje koje je potrebno da se ovi sertifikati steknu teško je pronaći u knjigama, ali nakon nekog vremena provedenog u radu na ovoj platformi 80% odgovora ćete znati napamet. Ovo ne znači da je ispit težak.Linux Professional Institute takođe nudi dobar vodič za pripremu koji možete pronaći na njihovoj veb-stranici. MySQL DeveloperPreporučuje se da nabavite knjigu MySQL 5.0 Certification Study Guide, koja je vodič za pripremu ovog ispita. Ovaj udžbenik dolazi sa CD-om na kome ima mnogo primera pitanja kakva vas čekaju na ispitu.Svaki PHP programer koji svakodnevno radi sa MySQL-om trebalo bi da razmotri mogućnost da polaže ovaj ispit. Ne samo što će sertifikat predstavljati ozbiljnu referencu u očima poslodavaca, već će se kroz pripremu ozbiljno povećati nivo znanja i razumevanja materije.PHP 5.3PHP 5.4 sertifikacija je potpuno osveženi stari iphp5 ispit zasnovan na staroj verziji php5.1. Najvažniji aspekt jeste da su sve razlike izmeđ starih i novih verzija sada poništene, pa se programerima savetuje da preskoče PHP5 sertifikat i odmah krenu na PHP5.3Još nema mnogo zvaničnih materijala za pripremu, ali je moguće pronaći razne vodiče. Ovaj ispit će vam jasno pokazati gde su vam snage, a gde slabosti.Ako planirate da postanete PHP programer ili se već bavite ovim poslom, razmotrite sticanje barem jedne od ovih sertifikacija. Uz njih ćete utvrditi postojeće znanje, steći novi uvid i dodati jednu ozbiljnu referencu u svojoj radnoj biografiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track