LEPA VEST ZA IMUĆNE KUPCE: Pada vrednost najskupljih kuća i stanova u Londonu
Foto: Profimedia

Financial Times

LEPA VEST ZA IMUĆNE KUPCE: Pada vrednost najskupljih kuća i stanova u Londonu

Financial Times -
Tržište stanova čija cena premašuje pet miliona funti je u recesiji i ovo će ga potpuno dotući, poručuje Trevor Abramson, direktor agencije „Glentri“

Najskuplji londonski stanovi zabeležiće pad vrednosti usled promene režima poreza na promet nekretnina koju je početkom prošle nedelje najavio britanski ministar finansija Džordž Ozborn (George Osborne), dok će, s druge strane, prema procenama agenata, cena jeftinijih stanova porasti.Stručnjaci upozoravaju da će najvrednije nekretnine na tržištu britanske prestonice biti teško pogođene izmenama na poreskoj skali jer će porez na promet nekretnina vrednih više od 1,5 miliona funti dostizati i celih 12 procenata.Vest o poreskoj reformi, koju je ministar najavio u jesenjem obraćanju parlamentu, bila je veliko iznenađenje za agente za promet nekretnina. Mnogi su pohitali da zaključe ugovore do srede (3. decembra) u ponoć, kad su novi propisi stupili na snagu, kako bi svojim klijentima uštedeli novac.Trevor Abramson (Trevor Abrahmsohn), direktor londonske agencije za nekretnine „Glentri“ (Glentree), izjavio je da će reforma pogoršati već postojeće probleme s kojima se tržište nekretnina suočava. Nameti koje plaćaju inostrani vlasnici stanova i mogućnost uvođenja poreza na raskošne rezidencije znatno su usporili tržište luksuznih nekretnina u poslednjih nekoliko meseci.

„Niži segment tržišta već sada stoji veoma dobro i nije mu potrebna nikakva dodatna stimulacija, dok je tržište stanova čija cena premašuje pet miliona funti u recesiji, i ovo će ga potpuno dotući“, kaže Abramson i dodaje: „Omča se steže oko vrata guske koja nosi zlatna jaja.“Abramson dodaje da je u sredu ubrzao zaključenje ugovora o kupovini kuće vredne 30 miliona funti i na taj način uštedeo svom klijentu više od milion funti.Ed Mid (Ed Mead), direktor agencije za nekretnine „Daglas i Gordon“ (Douglas & Gordon), čija su specijalnost luksuzni stanovi u centru Londona, kaže da su četiri kancelarije ove agencije radile prekovremeno kako bi zaključile ugovore. Poslednji ugovori tog dana finalizovani su samo 44 minuta pre ponoći.Jedanaest ugovora u kojima je posredovala ova agencija zaključeni su na vreme, a najveća ostvarena ušteda iznosila je 43.500 funti. Međutim, tri transakcije su propale, a još šest kupaca ponovo pregovara o cenama koje su prethodno ponudili.„Ako ljudi prestanu da kupuju skupe nekretnine, lanac (prodaje) će se prekinuti“, kaže Mid.Londonski lanac agencija za nekretnine KFH objavio je da je ubrzao prodaju 23 nekretnine u vrednosti do 3,3 miliona funti u sredu uveče. Jedan kupac je uštedeo čak 78.750 funti, kaže menadžer prodaje KFH Endru Hant (Andrew Hunt).Zvanična analiza ove poreske reforme pokazuje da će novi propisi podići cenu nekretnina za većinu kupaca, ali i da će oslabiti luksuzni deo tržišta.Ove izmene će sniziti cene i smanjiti broj transakcija u najvišem tržišnom segmentu, kaže vladina Kancelarija za budžetsku odgovornost (Office for Budget Responsibility). U nižim segmentima tržišta smanjenje poreza na promet nekretnina za jedan procenat podići će cene stanova za 1,4 procenta, što premašuje iznos uštede koju kupci ostvaruju na osnovu nižeg poreza, zaključuje Kancelarija za budžetsku odgovornost.

Kate Allen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track