SKANDALOZNA ODLUKA ZAPADA: Hrvatska nije dužna srpskim penzionerima
Foto: Aleksandar Jovanović

BRUKA

SKANDALOZNA ODLUKA ZAPADA: Hrvatska nije dužna srpskim penzionerima

Politika -

U delu današnje Hrvatske koji je bio pod zaštitom snaga Ujedinjenih naroda, u Republici Srpskoj Krajini, do 1995. bilo je 57.500 penzionera

Odluka Međunarodne organizacije rada (ILO) da Hrvatska nije dužna da proteranim Srbima isplati zaostale a neisplaćene penzije, u proseku 81 penziju za period od 1991. godine do ponovne uspostave isplate penzija, skandalozna je, izjavio je predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta.

- Glavni razlog jeste činjenica da vodeće sile Zapada i dalje vode politiku dvostrukih standarda prema zapadnom Balkanu, prema kojoj su Srbi kolektivni krivci za ratove devedesetih godina prošlog veka, a Hrvati, Bošnjaci i Albanci tobože nevine žrtve.

U delu današnje Hrvatske koji je bio pod zaštitom snaga Ujedinjenih naroda, u Republici Srpskoj Krajini, do 1995. bilo je 57.500 penzionera. Svima njima Hrvatski penzioni fond je jednostranom odlukom obustavio isplatu penzija početkom druge polovine 1991 - navodi Linta i dodaje da je obustava trajala do 1997, jer je 1996. potpisan Sporazum o normalizaciji odnosa između Savezne Republike Jugoslavije i Republike Hrvatske.

Prema proceni Udruženja penzionera iz Hrvatske, svakom penzioneru je u proseku obustavljena 81 penzija.

- Hrvatski penzioni fond i danas odbija da ovim licima isplati dospele, a neisplaćene penzije, pozivajuće se na „prekid“ platnog prometa, ratne okolnosti i drugo - navodi Linta.

Kurir / E.K.

LINTA: Odluka da Hrvatska nije dužna da isplati po 80 penzija prognanim Srbima skandalozna!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track