MIP LITVANIJE KRITIKUJE SRBIJU: Neke zemlje pregovaraju o članstvu a vojno vežbaju sa Rusijom
Foto: Printscreen

nemamo naklonost baltičkih zemalja

MIP LITVANIJE KRITIKUJE SRBIJU: Neke zemlje pregovaraju o članstvu a vojno vežbaju sa Rusijom

Politika -

Litvanija smatra da politika proširivanja Evropske unije mora da se preispita i "uravnoteži" tako da zemaljama koje "dele naše vrednosti i politiku", poput Ukrajine, mora da se otvori mogućnost ulaska u članstvo EU, a ne da to imaju i zemlje koje "vojno vežbaju s Rusijom".

Ministar inostranih poslova Litvanije, Antanas Linkevičius je, kako prenosi Politiko, "u osvrtu uperenom na Srbiju rekao: 'Neke zemlje pregovaraju o članstvu, a učestvuju u vojnim vežbama s Rusijom na našim granicama, dok druge s veoma snažnim pobudama, ojačanom javnom podrškom i suočene s vojnim pretnjama i pretnjama suverenitetu, nemaju čak ni izglede za članstvo' ".

foto: AP

Politiko piše da je izjava šefa diplomatije Litvanije izraz nezadovoljstva baltičkih zemalja, a delom i Poljske, zbog odbijanja Srbije da prihvati politiku sankcija EU prema Rusiji.

Diplomatski zvaničnici EU u Briselu su agenciji Beta već ranije predočili da je "Srbija izgubila naklonost naročito baltičkih zemalja zbog izrazito prijateljskih odnosa sa Rusijom", uz opasku i da je, iako ophrvana teškim ekonomskim nedaćama i problemima u pravosuđu, Hrvatska ušla u članstvo Unije zahvaljujući podršci "naročito Nemačke, pa i Austrije, dok Srbija nema prave sponzore".

Iz Brisela nije bilo komentara na izjave Linkevičiusa, ali je ocenjeno da to nije širi stav unutar Unije, utoliko pre što je predsedavajuća EU - Estonija jasno za nastavak politike prijema novih članica u Uniju.

foto: AP

Takođe, većina u EU smatra da Srbija treba da ipak postepeno i kad dođe na prag članstva, usaglasi svoju sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU.

Litvanski ministar je, međutim, zauzeo stav da "EU vodi neuravnoteženu politiku proširenja... i mi ćemo ubiti celu našu politiku istočnog susedstva zbog oklevanja oko toga ".

Dodao je da "odluke EU moraju da se rukovode zajedničkim ciljevima, a ne unutrašnjim politikama", čime je ciljao na snažan otpor posebno Holandije da Unija odobri Ukrajini perspektivu ulaska u članstvo.

(Kurir.rs/Beta)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR VESTI UŽIVO: Ekskluzivno: Kurir TV sa radnicima Goše! "Idemo do kraja"!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track