POBILI NAM DECU I NIKO NIJE KRIV: 14 godina od stravičnog zločina u Goraždevcu! TERORISTI OVK ŠETAJU SLOBODNO!
Foto: Reuters, Profimedia

BOL NE PRESTAJE

POBILI NAM DECU I NIKO NIJE KRIV: 14 godina od stravičnog zločina u Goraždevcu! TERORISTI OVK ŠETAJU SLOBODNO!

Politika -

U Goraždevcu će danas biti služen pomen Ivanu Jovoviću (19) i Panteliji Dakiću (12), koji su ubijeni rafalom iz automatskog oružja dok su se sa svojim vršnjacima kupali u reci Bistrici.

Za stravičan zločin, u kom su tog kobnog 13. avgusta 2003. još ranjeni i Đorđe Ugrenović (20), Bogdan Bukumirić (14), Marko Bogićević (12) i Dragan Srbljak (13), niko nije odgovarao. Roditelji nastradale dece gube nadu da će se to ikada dogoditi, a srpska vlast bez trunke srama namerava da pravi vlast sa zločincima iz OVK!

foto: EPA

Ubice slobodno šetaju

Očevi ubijenih dečaka tvrde da se zna ko je pucao na Ivana i Panteliju i iz godine u godinu ponavljaju da su to rekli i Kforu.

- Nije ovo običan zločin, ja razumem neko može nekog da ubije, da kidnapuje, ali da pucaš u 100 gole dece, sa 78 metaka u dva rafala i jednom pojedinačno, to je zločin nad zločinima - rekao je Milisav Dakić, otac ubijenog Pantelije.

foto: Kurir

Uprkos činjenici da ubice i dalje slobodno šetaju, pošto za srpsku decu na Kosovu očigledno nema pravde, vlast u Beogradu pokazuje spremnost za saradnju sa zločincima iz bivše OVK s Ramušem Haradinajem na čelu, koji očekuje da će biti izglasan za kosovskog premijera, i to uz pomoć glasova Srpske liste.

To se više i ne krije - član GO SNS Vladimir Đukanović nagovestio je saradnju Srba s ratnim zločincem i osvedočenim ubicom, potkrepljujući to procenom da će Beograd tako izabrati manje zlo.

- Dok sva ubistva Srba na KiM ostaju nerasvetljena, vlast SNS preko Srpske liste priprema saradnju s Haradinajem i podršku njegovoj vladi, a sve pod plaštom borbe za bolji položaj Srba na KiM. Kao da im slučaj SLS nije dovoljan dokaz da se ljudi lako kupe i još lakše prodaju - kaže bivši šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu s Prištinom i lider Levice Srbije Borko Stefanović.

foto: Zorana Jevtić

Sramota stranih tužilaca

Slučaj u Goraždevcu smatra još jednom sramotom međunarodnih tužilaca, Unmika i Euleksa, koji ništa nisu uradili:

- Važnije je bilo zaštititi nove lažne heroje i teroriste. Sramota koja raste iz korena tzv. države Kosovo. Najteže je roditeljima, koje svi tapšu po ramenu i obećavaju, a pravde nema.

Nema volje vlasti

Iako je zbog ubistva srpskih dečaka sazvana i sednica Saveta bezbednosti UN, istraga nije odmakla s mrtve tačke. Specijalno tužilaštvo Kosova i Euleks su 2010. obustavili istragu zbog nedostatka dokaza koji ukazuju na počinioce. Istraga, međutim, može ponovo biti otvorena. Da je Beograd zainteresovan.

foto: Zorana Jevtić

- Međunarodna zajednica nema želje da se s tim suoči jer iz Beograda nema pritisaka da se to razreši. Neophodno je da se vrši permanentni pritisak u međunarodnim organizacijama, svim bilateralnim susretima, ali mislim da to naše diplomate ne čine. Za razliku od albanske strane, koja ne propušta nijednu priliku u susretima sa međunarodnim faktorima da insistira na razrešenju, recimo, „slučaja Bitići“ - kaže za Kurir lider GI SDP Oliver Ivanović i upozorava da zločin u Goraždevcu ne smemo da zaboravimo.

Stravičan slučaj u Goraždevcu, nažalost, nije usamljen i jedan je od četiri najveća zločina nad Srbima od 1999. godine i dolaska međunarodnih snaga na KiM. Ubice su nekažnjene i u zločinima u Starom Grackom, gde je ubijeno 14 žetelaca, Obiliću - porodica Stolić, a kod Podujeva je autobus dignut u vazduh i stradalo je 12 putnika koji su pošli na zadušnice.

Nemaju mira Pucano i na spomen-obeležje

Pre dve godine u seriji napada na povratnike u Klini i incidenata u Goraždevcu bačen je Molotovljev koktel na spomen-obeležje srpskim žrtvama rata i deci stradaloj na Bistrici. Krajem 2015. pucanjem je dodatno oštećen taj spomenik, koji je Kancelarija za KiM potom obnovila.

foto: Nebojša Mandić

Marko Ðurić prisustvuje pomenu Tači bio prošle godine

Pomenu ubijenim srpskim dečacima u Goraždevcu prisustvovaće i v. d. direktora Kancelarije za KiM Marko Đurić. Ne zna se da li će se sresti sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem. On je, naime, prošle godine, prvi put položio cveće na spomenik ubijenim dečacima. Senka Jovović, majka ubijenog Ivana, uzela je Tačijev venac sa spomenika i odnela ga u policijsku stanicu s porukom da je trebalo da se založi za otkrivanje ubica i pravedno suđenje.

foto: Fonet, Dragana Udovičić

REAGOVANJA

Vojislav Šešelj, SRS Smišljeno zbog proterivanja

Ubice neće biti otkrivene dok se ne uspostavi srpska vlast na Kosovu. To nije bilo slučajno, već planirano ubistvo, smišljeno da se Srbi odluče da beže s Kosova. U tu svrhu Albanci ne prezaju ni od ubistva dece.

Miloš Jovanović, DSS Položaj Srba sve lošiji

To je slika odnosa kako Albanaca tako i EU prema zločinima počinjenim nad Srbima. To je ujedno i odličan pokazatelj u kakvoj se situaciji nalaze Srbi na KiM i činjenice da će se ona samo pogoršavati ako sadašnja vlast, na tragu prethodne, nastavi postepeno da priznaje secesiju.

foto: Kurir

Kurir / Biljana Bojić

Foto: Reuters, Profimedia

foto: Kurir

POKLON DODATAK DR KURIR

DANAS U KURIRU: Sve o insulinskoj rezinstenciji

U današnjem dodatku Dr Kurir saznajte šta se krije iza gojaznosti, teškog gubitka kilograma, potrebe za slatkišima i pospanosti. Šta je insulinska rezinstencija, na koji način se manifestuje, kao i kako je lečiti.

Pored toga, donosimo vam efikasan tretman kod diskus hernije, saznaćete zašto je bitno da čitate uputstva za korišćenje leka, a takođe vam omogućavamo besplatan pregled sluha tokom avgusta meseca.

Svake nedelje u Kuriru čekaju vas korisne informacije kako da sačuvate i unapredite svoje zdravlje.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Stravičan udes na autoputu !

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track