TAJNI DOSIJEI MINISTARA: Lončar i Slavica Đukić odavali tajne pacijenata
Foto: Nemanja Pančić, Dragana Udovičić

EVO KO NAM JE VODIO ZDRAVSTVO

TAJNI DOSIJEI MINISTARA: Lončar i Slavica Đukić odavali tajne pacijenata

Politika -

Sukob sa zakonom: Aktuelni ministar zdravlja, kao i nekadašnja šefica tog resora pod lupom su zbog kršenja Zakona o zaštiti podataka o ličnosti

Članovi kabineta Ane Brnabić na sudu su zbog vožnje pod uticajem alkohola, dodeljivanja milionskih poslova bez tendera, šurovanja s mafijom, a protiv dvoje ministara podnet je i zahtev za pokretanje prekršajnog postupka jer su kršili Zakon o zaštiti podataka ličnosti.

Zlatibor Lončar, ministar zdravlja, otkrio je detalje o stanju jednog pacijenta, javne ličnosti, dok je bivša ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović, u vreme dok je bila na čelu „Laze Lazarevića“, podatke iz kartona jednog pacijenta dala Lončaru.

Međutim, koliko god strašno da deluje baza prekršaja ministara (istraživanje Krik. rs), advokat Borivoje Borović kaže da je sve to besmisleno dok god neko od političara ne odgovara za teška krivična dela koja je počinio.

- Sve političke garniture u poslednjih 20-30 godina pravile su teška krivična dela, a nijednog predmeta nema u Specijalnom sudu o tome. Kad se to uzme u obzir, meni je ovo s prekršajima, da l‘ je neko popio čašicu rakije, potpuno besmisleno - navodi on.

foto: Dragana Udovičić

Slavica Đukić Dejanović, ministar bez portfelja

1. Prekršajni postupak, poverenik za informacije od javnog značaja, 2016.

Predmet: Kršenje Zakona o zaštiti podataka o ličnosti

- Podnet je zahtev za pokretanje prekršajnog postupka jer je kao direktorka bolnice za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“ učinila dostupnim informacije o lečenju Aleksandra Kornica.

2. Prekršajni postupak, Agencija za borbu protiv korupcije, 2014.

Predmet: Nedostavljanje dokumenata Agenciji

- Agencija je, dok je istraživala Ljiljanu Isaković, direktorku bolnice za plućne bolesti „Sokobanja“, tražila od Dejanovićeve, koja je tada bila ministar zdravlja, dodatnu dokumentaciju o slučaju, i pošto je nisu dobili u zakonskom roku, pokrenuli su prekršajni postupak. Kažnjena je novčano sa 100.000 dinara.

foto: Zorana Jevtić

Zlatibor Lončar, ministar zdravstva

1. Prekršajni postupak, poverenik za informacije od javnog značaja, 2015.

Predmet: Kršenje Zakona o zaštiti podataka o ličnosti

- Poverenik je podneo prekršajnu prijavu protiv Lončara jer je javno iznosio detalje o zdravstvenom stanju Aleksandra Kornica. Poverenik je utvrdio da je iz Lončarevog kabineta imejlom poslat zahtev bolnici „Dr Laza Lazarević“ koji je nosio oznaku „hitno“ i njime su tražene informacije o dijagnozi. Postupak je u toku pred Prekršajnim sudom u Beogradu.

2. Prekršajni postupak, poverenik za informacije od javnog značaja, 2013.

Predmet: Kršenje Zakona o zaštiti podataka o ličnosti

- Poverenik je podneo još jednu prekršajnu prijavu protiv Lončara jer je iznosio detalje o zdravstvenom stanju Jovanke Broz. Nakon što je Brozova primljena u bolnicu, Lončar je u medijima opisao da je „primljena u veoma zapuštenom stanju“. Prekršajni postupak se vodi i protiv direktora Kliničkog centra Miljka Ristića, koji je Lončaru dostavio podatke. Sud je uvažio Lončarovu odbranu i oslobodio ga odgovornosti, ali presuda nije konačna.

3. Prekršaj, policija, 2011.

Predmet: Nepropisno preticanje

- Sudija za prekršaje u Kruševcu podneo je prekršajnu prijavu jer je nedaleko od Kruševca nepropisno preticao drugo vozilo. Ministar je saslušan.

4. Prekršajni postupak, DRI, 2016.

Predmet: Kršenje Zakona o budžetskom sistemu

- Postupak se vodi pred Prekršajnim sudom protiv Lončara kao odgovornog lica u ministarstvu.

5. Predistraga, policija, 2013.

Predmet: „Zemunski klan“

- Policija je ispitivala Lončareve veze sa „zemunskim klanom“, ali je slučaj ostao u fazi predistrage. Lončar je javno potvrdio da je saslušan u policiji za vreme policijske akcije „Sablja“, ali nije izneo detalje. Dva zaštićena svedoka Dejan Milenković Bagzi i Miladin Suvajdžić su na suđenju „zemuncima“ ispričali da je Lončar radio za klan.

EKIPA KURIRA / Foto: Dragana Udovičić / Nemanja Pančić / Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track