Kuburovć: Sramna odluka suda BIH da oslobodi Orića
Foto: Fonet/Zoran Mrđa

Regaovanje

Kuburovć: Sramna odluka suda BIH da oslobodi Orića

Politika -

BEOGRAD - Ministarska pravde Srbije Nela Kuburović izjavila je da je sramna današnja odluka Suda BiH da komandanta bošnjačkih snaga u Srebrenici Nasera Orića oslobodi krivice za ratne zločine protiv zarobljenika u Bratuncu i Srebrenici 1992. godine.

"Sramna odluka Suda u BiH još jedna je potvrda da za ubice i zločince poput Orića nema kazne, a da za pobijene, preklane i mučene srpske žrtve nema nikakve pravde", navela je Kuburović u saopštenju.

Zapitala je "da li onaj ko je na najbrutalnije načine ubijao civilno stanovništvo, kopao oči i rezao grkljane Srbima u selu Zalazje, ostaje nevin za zločine koje je počinio".

"Da li desetine očevidaca i svedoka tih mučnih i mračnih sećanja nisu dovoljna potvrda da ubice i mučitelje stigne pravda i kazna", navela je ona.

Zapitala je i "da li pravda i pravo ne poznaje ubistvo, silovanje, vadjenje očiju, mučenje staraca i dece, samo zato što su oni Srbi?" i "da li je to pomirenje kojem države iz regiona teže? "Mi u Srbiji vidimo žrtvu, bol, ubistvo, počinjen zločin... a ne da li je neko Srbin, Hrvat ili Bošnjak. Svako mora da odgovara za ono što je počinio, i mi od toga nećemo odustati", rekla je.

Izrazila je uverenje da će Viši sud u Beogradu pred kojim se i dalje vodi postupak za ratne zločine protiv Orića za za ubistvo devet civila nastaviti da vodi ovaj slučaj.

Prema njenim rečima, to je neophodno jer najmanje što dugujemo srpskim žrtvama i njihovim porodicama, jeste istina od čije su ruke izgubili svoj život.

"Srbija neće odustati od politike pomirenja i dobrosusedskih odnosa u regionu, ali to moraju sve države jednako da žele i budu posvećene tome", rekla je ministarka pravde Nela Kuborivić.

;

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track