ŽESTOKA PROVOKACIJA NA JUGU SRBIJE: Albansku zastavu stavili pored srpske!
Foto: Printscreen

Gaženje zakona u Preševu i Bujanovcu

ŽESTOKA PROVOKACIJA NA JUGU SRBIJE: Albansku zastavu stavili pored srpske!

Politika -

Odlukom Haradinaja, Dan albanske zastave se i zvanično obeležava i na Kosovu

Na zgradama opština Preševo i Bujanovac juče se, iako je to zakonom Srbije zabranjeno, vijorila albanska zastava, i to tik pored srpske!

Kosovo je inače prvi put zvanično proslavilo Dan albanske zastave, pa se simbol Albanije vijorio i u svim mestima južne srpske pokrajine. Reč je o nacionalnom prazniku Albanije, koji se od ove godine, odlukom premijera Ramuša Haradinaja, proslavlja i na Kosovu.

Zbog kršenja zakona, lokalni političari u ovim srpsko-albanskim sredinama svake godine budu novčano kažnjeni, ali i dalje ne odustaju od isticanja zastave Albanije, pa je tako bilo i juče. Upravo zato je Nacionalni savet Albanaca, koji predvodi predsednik Bujanovca Jonuz Musliu, više puta dosad tražio da se legalizuje isticanje zastave neke druge države.

Hašim Tači, foto: Fonet, AP

Inače, obeležavanje ovog albanskog praznika pratio je niz manifestacija, a centralna proslava u ovim multietničkim sredinama obeležena je kulturno-umetničkim programom u Domu kulture „Vuk Karadžić“ u Bujanovcu. Tamošnji albanski političari organizovali su prijeme, na ulicama je bilo opšte slavlje, svuda su viđene zastave Albanije, a skupove je obezbeđivao veliki broj policajaca.

Svečanost je zapravo počela prekjuče, kada su predsednici Albanije i Kosova Iljir Meta i Hašim Tači u Gnjilanu otkrili spomenik albanskom nacionalnom heroju Idrizu Seferiju, a zatim je u Korči, pod sloganom „Jedna zemlja, jedan narod, jedan san“, održana zajednička sednica vlada u Prištini i Tirani.

Centralna manifestacija je održana juče u Valoni, uz prisustvo predstavnika državnog vrha, među kojima i kosovskog predsednika Hašima Tačija, dok je Haradinaj otkazao učešće.

Kurir / B. K.

Foto: Printscreen, Fonet, AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO! Rijaliti u sudnici Haškog tribunala!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track