POGLEDAJTE KAKO ĆE SE SNAŽNO NEVREME KRETATI IZ SATA U SAT: Region uveliko na udaru, u Srbiju stižu grad i OBILNI PLJUSKOVI (FOTO)
Foto: Printscreen/www.vremeradar.rs, Shutterstock

POGLEDAJTE KAKO ĆE SE SNAŽNO NEVREME KRETATI IZ SATA U SAT: Region uveliko na udaru, u Srbiju stižu grad i OBILNI PLJUSKOVI (FOTO)

Društvo -

Sve više jača uticaj ciklona sa severnog Jadrana, a samim tim i njegov uticaj na vreme u Srbiji. Nakon sunčanijeg prepodneva, posle podne i uveče očekuje se vrlo nestabilno vreme.

U ovom času jačih pljuskova sa grmljavinom već ima na severnom Jadranu, na severozapadu Hrvatske i u Sloveniji, a tokom dana u ovim predelima i predelima našeg regiona očekuju se jake grmljavinske oluje, prema prognozi meteorologa amatera Đorđa Đurića.

Već tokom ranog poslepodneva u delovima Srbije biće uslova za lokalne pljuskove sa grmljavinom. Kako dan bude odmicao, tako će da rastu i uslovi za grmljavinske nepogode.

Na sajtu Vremeradar.rs vidi se kako se nevreme približava Srbiji, a plavom bojom je označeno koji delovi će biti pogođeni u narednim satima.

Utorak, 16h

nevreme
foto: Printscreen/Vremeradar.rs

U toku poslepodneva, pred kraj dana i tokom večeri biće idealnih uslova za pljuskove sa grmljavinom širom Srbije, ali i za nastanak grmljavinskih nepogoda sa gradom i vrlo obilnim pljuskovima.

Utorak, 17h

nevreme
foto: Printscreen/Vremeradar.rs

Neke od ovih nepogoda će već kao razvijene stići iz regiona, odnosno iz BiH ili Crne Gore i Hrvatske do Srbije, a tada bi se na udaru prvo našli severozapadni, zapadni i jugozapadni predeli Srbije.

Utorak, 18h

nevreme
foto: Printscreen/Vremeradar.rs

Padavinski i grmljavinski sistemi u jugozapadnoj visinskoj struji premeštaće se dalje na severoistok, a sa našeg područja dalje ka Mađarskoj, Rumuniji i Bugarskoj u zavinosti od lokacije nad Srbijom.

U predelima sa intenzivnim grmljavinskim procesima očekuje se da lokalno padne i više od 30 litara kiše po kvadratnom metru, a biće uslova i za grad.

Hitno upozorenje RHMZ

Republički hidrometeorološki zavod Srbije (RHMZ) izdao je najnovije upozorenje na olujno nevreme u Srbiji.

Naime, kako stoji na sajtu RHMZ u naredna dva sata se očekuje lokalna pojava kiše ili pljuska sa grmljavinom u Kolubarskom i Mačvanskom okrugu, u Bačkoj, kao i na jugozapadu Srbije.

"Danas će u košavskom području duvati umeren i jak jugoistočni vetar, na jugu Banata sa udarima olujne jačine. Udari košave krajem dana i tokom noći u slabljenju.", naveli su.

Inače, ciklon sa severnog Jadranskog mora prema kraju dana i večeri svojim centrom premeštaće se dalje na severoistok preko našeg područja. U sklopu njega premeštaće se i hladni front, pa će on dodatno intenzivirati opasnost od grmljavinskih oluja.

Utorak, 21h

nevreme
foto: Printscreen/Vremeradar.rs

Utorak, 23h

nevreme
foto: Printscreen/Vremeradar.rs

Zbog izraženog gradijenta vazdušnog pritiska, danas je i vrlo vetrovitro. U većem delu Srbije duva umeren do jak jugoistočni vetar, u košavskom području povremeno i sa olujnim udarima. Najjači udaru su na jugu Banata, u Vršcu prelaze i 80 km/h. Vetar će oslabiti pred kraj dana i tokom večeri i to prilikom prodora hladnog fronta i tada će vetar biti u skretanju na severozapadni.

S obzirom na to da nad našim područjem pod uticajem ciklona sa Jadranskog mora preovladava vrlo izraženo jugozapadno visinsko strujanje, sa severa Afrike preko Mediterana stižu i čestice pustinjskog peska i prašine iz Sahare, pa se očekuju prljave, odnosno obojene padavine, usled prisustva napomentih čestica. Ova pojava smatra se prirodnom i potpuno je uobičajena pri aktuelnoj vremenskoj situaciji.

Sreda 00h

nevreme
foto: Printscreen/Vremeradar.rs

Sreda, 01h

nevreme
foto: Printscreen/Vremeradar.rs

Iako kao opasne, ove pojave smatraju se prirodnim i uobičajenim za ovo doba godine.

Čak i pri izraženijim grmljavinskim procesima ne treba da se diže panika, već je potrebno da se stanovništvo prilagodi vremenskim uslovima, kao i da se prate obaveštenja i upozorenja nadležnih i državnih službi na potencijalno opasne vremenske pojave. Najosnovnije je da se pri nevremenu ili opasnoj meteorološkoj situaciji na prvom mestu pronađe bezbedni zaklon, a ukoliko se nađemo u saobraćaju, da se uslovi vožnje prilagode aktuelnim vremenskim uslovima i stanju na putu.

Vrlo nestabilno i malo svežije vreme očekuje se i u narednom periodu, uz čestu pojavu pljuskova sa grmljavinom. Stabilizacija vremena očekuje se u petak prema kraju dana, pa se za vikend očekuje sunčano i toplo.

Kurir.rs/Telegraf

Bonus video:

00:15

Pljuskovi u Beogradu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track