Ambasador preneo poziv predsedniku Nikoliću da poseti Emirate
Foto: Tanjug Sava Radovanović

Susret na Andrićevom vencu

Ambasador preneo poziv predsedniku Nikoliću da poseti Emirate

Politika -
BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić sastao se danas sa ambasadorom Ujedinjenih Arapskih Emirata Džumom Rašidom Al Daherijem, koji mu je preneo poziv šeika Muhameda bin Zajeda da u januaru iduće godine dođe u zvaničnu posetu UAE.

Kako je saopšteno sa Andrićevog venca, predsednik Nikolić je izrazio zadovoljstvo izvanrednim bilateralnim odnosima dve zemlje i iskrenim prijateljstvom dva naroda, a sagovornici su konstatovali da "u Srbiji i van nje postoje oni koji se protive izvanrednoj saradnji Srbije i UAE".

Protivljenje postoji uprkos činjenici da ne postoji nijedan za to opravdan razlog i to neće biti prepreka, već naprotiv, saradnja će se dalje učvršćivati u obostranom interesu, konstatovano je na sastanku. "Investicije iz Emirata su uvek dobrodošle u Srbiju, najmanje iz dva razloga - prvi je što investitori žele da naprave posao, a drugi što taj posao rade uspešno", rekao je predsednik Srbije.

On je konstatovao da su u Srbiju u proteklih 15 godina dolazili i investitori koji su kupovali fabrike, ali da bi ih zatvorili. "Zato mi danas posebno cenimo one koji, ulažući u svoje projekte, razvijaju i Srbiju", podvukao je predsednik Nikolić. "Nama je veoma stalo da imamo dobre odnose sa Beogradom i želimo da pomognemo da Srbija bude lider u regionu", rekao je ambasador.

Osvrnuvši se na saradnju u oblasti investicija, ambasador Rašid Al Daheri je rekao da otvaranje redovne avio linije Beograd - Njujork u junu otvara značajne razvojne mogućnosti za Srbiju. Predsednik Nikolić je ukazao na mogućnost otvaranja direktnih letova za Kubu i Kinu, s obzirom da beogradski aerodrom ima veliki potencijal koji nije dovoljno iskorišćen za tranzit. Nikolić je ukazao svom sagovorniku na to da je nekadašnji JAT još početkom sedamdesetih godina imao dugolinijski saobraćaj za SAD, Australiju i Daleki Istok. Tokom tog perioda prevozio je više od pet miliona putnika godišnje i leteo na 80 destinacija na pet kontinenata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track