BAHATI MINISTRI: Gašića sutra smenjuju, a kad će leteti Stefanović?
Foto: Marina Lopičić, Fonet

I ministar policije da odgovara zbog vređanja

BAHATI MINISTRI: Gašića sutra smenjuju, a kad će leteti Stefanović?

Politika -
Čelnik resora vojske dobiće šut-kartu zbog skandalozne izjave na račun novinarke, a premijer bi trebalo da otera i čelnika MUP jer je novinare Kurira nazvao „najgorim reketašima“

BEOGRAD - Smena ministra odbrane Bratislava Gašića zbog skandalozne izjave na račun novinarke trebalo bi da bude izglasana sutra u Skupštini Srbije, a javnost pita premijera Aleksandra Vučića kad će zatražiti ostavku i čelnika resora policije Nebojše Stefanovića, koji je novinare Kurira nazvao „najgorim reketašima“.Sagovornici ocenjuju da je pozitivno što će Gašić konačno snositi posledice zbog skandala koji je napravio, ali upozoravaju da bi i ministar policije takođe trebalo da ode iz Nemanjine 11 zbog sramne izjave na račun novinara Kurira, kojom je preuzeo ulogu sudije.U obrazloženju za smenu prvog čoveka vojske premijer Aleksandar Vučić je objasnio da smatra da „u javnom diskursu Srbije reči koje je upotrebio ne mogu i ne smeju da budu ponovljene u budućnosti“. Sa ovim su saglasni i poslanici vladajućih stranaka.- SPS će glasati za Gašićevu smenu, ali će u raspravi ukazati i na pozitivne stvari koje je uradio - kaže poslanik SPS Zvonimir Stević. Međutim, deo opozicije najavljuje da će žestoko kritikovati Gašića, izuzev Pokreta za preokret Janka Veselinovića, koji neće ni učestvovati u raspravi.Lider Nove stranke Zoran Živković kaže za Kurir da će izneti sijaset argumenata za Gašićev odlazak iz Vlade.- Ne treba da se propusti šansa da Vučić čuje prave argumente za kritiku i kako se živi u Srbiji. Što se tiče Gašića, širok je izbor razloga zbog koji treba da bude smenjen, a glavni je ubistvo sedmoro ljudi u aferi „helikopter“, što ću i reći. A prostački odnos prema novinarki je samo jedan razlog za njegovu smenu - napominje Živković.Na Gašićevu smenu čekalo se skoro dva meseca, a sagovornici Kurira ocenjuju da bi njegov kolega iz Nemanjine 11 Nebojša Stefanović trebalo da krene njegovim stopama. Politički analitičar Jovo Bakić smatra da ministar policije ne sme da daje takve izjave.- Da je ovo normalna država, njih dvojica ne bi mogli ni da budu ministri. Gašić je odgovoran za mnogo težu stvar od one zbog koje je formalno smenjen, a to je pitanje helikoptera. Njegova objektivna odgovornost, zbog koje se i odlazi s funkcije, izuzetno je velika. Ne može ministar tek tako da daje izjave i da pritom presuđuje ko je kriv bez suda. Naravno da treba da bude smenjen, ali svi znamo da se to neće desiti - kaže Bakić.I politički analitičar Milan Nikolić kaže da Stefanović mora da snosi posledice.- Smena bi morala da dođe zbog neefikasnosti policijskog aparata. Pritom, svi javni službenici, izabrani ali i postavljeni, moraju da paze na svoj rečnik, ne smeju da vređaju i negativno govore o protivnicima. Postoje pravni mehanizmi poput tužbe, ali naši sudovi nisu efikasni u odbrani građana od uvreda. Ipak, naše javno mnjenje odbija jezik mržnje i mogli bi da izgube nekoliko procenata - kaže Nikolić.Podsetimo, Stefanović je, reagujući na izjavu počasnog predsednika SPS Milutina Mrkonjića za Kurir da Prokop nije rekonstruisan, već okrečen, kazao da o njemu najbolje govori to što daje izjave „najgorim reketašima“ iz Kurira.

Nadležni proveravali ministra AGENCIJA GA „ČEŠLJALA“Dva dana nakon što je naš list objavio da se ministar policije i potpredsednik SNS Nebojša Stefanović udomio u vilu od minumim 300.000 evra, iz Agencije za borbu protiv korupcije navode da je ministar već bio pod proverom.- Izveštaji o imovini i prihodima funkciora Nebojše Stefanovića su bili predmet provera po godišnjem planu provera za 2013., a provere su okončane 13. 5. 2014. - navodi se u dopisu. Ipak, na dodatno pitanje do kakvih informacija je došla Agencija proverom imovinske karte aktuelnog ministra, odgovor još nije stigao.Podsetimo da je naš list pokrenuo pitanje imovine ministra policije nakon što smo ga uslikali kako izlazi iz vile na Bežanijskoj kosi, koja broji minimum 150 metara kvadratnih, dok je cena ovakvih nekretnina oko 300.000 evra.

MINISTAR POLICIJE I DALJE NE ODGOVARA NA SLEDEĆA PITANJA1. Na osnovu kojih sredstava ste obezbedili stan koji ste kupili 2008. godine i koliko ste ga platili?2. Da li ste prilikom potpisivanja ugovora o razmeni nepokretnosti za kuću na Bežanijskoj kosi dodali novčana sredstva i koliko?

REAGOVANJABorislav Stefanović, Pokret Levica SrbijeSMENA NEOPHODNAStefanović igra ulogu policajca, sudova i tužioca, što je skandalozno. Izjava o Kuriru je veoma loša i zbog nje treba da bude smenjen.Janko Veselinović, Pokret PreokretZASLUŽIO I RANIJE DA ODEStefanović je smenu zaslužio još ranije i ima mnogo stvari koje su neistražene, od doktorata pa do spornih istrage koje se u MUP vode. Naravno, treba da ode iz Vlade zbog vređanje novinara.Vjerica Radeta, SRSKAZNA NA IZBORIMASvi koji su sada u vlasti treba da snose posledice na sledećim izborima, a to znači da ga ne zaokruže na izborima. Zbog toga radikali treba da dođu na vlast.

Gašić može da biraTELEKOM, NATO, IO SNS...Prema saznanjima Kurira, Gašić nakon smene neće dugo čekati na funkciju. Kako tvrde naši izvori, postoje šanse da bude postavljen za direktora „Telekoma“. Takođe, mediji su najavljivali da je u igri i scenario u kojem bi od gradonačelnika Kragujevca i sina predsednika Srbije Tomislava Nikolića Radomira preuzeo funkciju predsednika Izvršnog odbora SNS. I lider Pokreta Levica Srbije Borislav Stefanović bavio se ovim pitanjem, pa je otkrio da Gašića čeka mesto ambasadora Srbije pri NATO.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track