Bivši urednik u Novostima: Postoje politički pritisci na medije

Hjuman Rajts Voč o slobodi medija u Srbiji

Bivši urednik u Novostima: Postoje politički pritisci na medije

Politika -
Iz Večernjih novosti kažu da političkog uticaja da se smeni Srđan Škoro nije postojao, iako je uredinka tog lista lično pozvao premijer Aleksandar Vučić

BEOGRAD - Kada je reč o slobodi medija u Srbiji, novinari se i dalje suočavaju s pretnjama, zastrašivanjima, kao i političkim pritiscima, navodi Hjuman Rajts Voč.

Da u novinarstvu i dalje postoji politički pritisak potvrđuje Srđan Škoro, nekadašnji šef deska Večernjih novosti.

Da iznošenje javne kritike na račun aktuelene vlasti može da košta smene sa funkcije potvrđuje nekadašnji šef deska u Večernjim Novostima Srđan Škoro.

Zbog gostovanja u Jutarnjem programu RTS-a 27. aprila, u kome je kritikovao izbor ministara u novoj Vladi, prebačen je u list Sport, koji takođe izdaje kompanija Novosti.

"Posle mog gostovanja SNS je uputio to čuveno saopštenje koje je nablaže rečeno bahato, gde je optužio RTS da vodi neku prljavu kampanju protiv njih, posle toga je usledilo sve ovo što je usledilo, čak je i sam premijer govorio da je to ishitreno saopštenje, ali je njegov sadržaj očigledno odobravao, jer ne verujem da bi ga oni objavili da nije i onda imate tu moju smenu", kaže Škoro za N1.

Međutim, iz Večernjih novosti kažu da političkog uticaja da se smeni Srđan Škoro nije postojao, iako je uredinka tog lista lično pozvao premijer Aleksandar Vučić.

Iz Udruženja novinara Srbije ističu da je cenzura u novinarstvu drastično porasla u odnosu na prethodne godine i da je sloboda javnog misljenja svedena na minimum.

"Verujemo da je ovo poruka i za druge novinare da ako se ne slažu sa onim što rukovodstvo očekuje od njih da misle i to još izreknu javno mogu da budu kažnjeni", kaže Dragana Bjelica.

Slučaj smenjivanja Srđana Škora, epilog će dobiti na sudu, pošto je tužio kompaniju zbog smene.

(N1)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track