Centar za otvoreni dijalog: Evropi se loša politika vraća kao bumerang
Foto: Ps Rt

Reagovanje

Centar za otvoreni dijalog: Evropi se loša politika vraća kao bumerang

Politika -
Umesto graničnih blokada, suspenzije Šengena ili histeričnih stavova o odbijanju prihvata azilanata, Srbija nije zatvorila granicu, navode u ovoj organizaciji

BEOGRAD - Centar za otvoreni dijalog saopštio je da zemlje Evropske unije treba da se ugledaju na Srbiju u prihvatu i pomoći izbeglicama, a ne da se licemerno odnose prema tom pitanju.- Svi su zatečeni razmerama izbegličkog egzodusa i trenutnom situacijom, ali nisu svi jednako reagovali na izazove sa kojima se suočava Evropa.

Umesto graničnih blokada, suspenzije Šengena ili gotovo histeričnih stavova o odbijanju prihvata azilanata, Srbija nije zatvorila granicu. Naprotiv, nastavljajući da pomaže trebalo bi da ponudi pomoć ili podeli dosadašnje iskustvo u organizovanju prihvata i pomoći izbeglicama. Poteze zvaničnog Beograda i posebno njenih građana pozdravili su svi, sem onih koji i dalje u svemu vide komšijsku zaveru - navodi Centar za otvorenu politiku.

U ovoj organizacij ističu da će zidovi i blokade samo pogoršati situaciju i odložiti donošenje sistemskog rešenj.- U krizi se pokazala i prava slika licemernih politika pojedinih članica EU, sakrivenih iza onih velikih koji vuku Evropu. Centar za otvoreni dijalog smatra da Uniji sledi politički "zemljotres" koji će puno toga promeniti.

Brutalnost bugarskih, mađarskih ili hrvatskih policajaca o kojima već izveštavaju mediji neće doneti ništa dobro. A ako, na žalost, dođe do tragičnih posledica, to će samo biti potvrda jednom delu Evrope da se, kao bumerang, loši politički ili državnički potezi uvek vrate nazad - navodi se u saopštenju Centra za otvoreni dijalog.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track