Dačić: Srbija je ozbiljan faktor
Foto: Tanjug

Danas u Briselu

Dačić: Srbija je ozbiljan faktor

Politika -
Čini mi se da smo za poslednjih pet meseci, koliko Srbija predsedava OEBS-om, dokazali da smo ozbiljan i odgovoran faktor, rekao je šef diplomatije

BRISEL - Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Briselu da je Srbija dokazala da može da bude ozbiljan faktor u međunarodnim organizacijama, a ne samo predmet njihovog rada. "Čini mi se da smo za poslednjih pet meseci, koliko Srbija predsedava OEBS-om, dokazali da smo ozbiljan i odgovoran faktor", rekao je Dačić nakon današnjeg sastanka šefova diplomatija Saveta Evrope u Briselu.

Govoreći o današnjem preuzimanju Bosne i Hercegovine predsedavanje Komiteteom ministara Saveta Evrope, Dačić je rekao da to može da ojača evropske perspektive i Srbije i BiH. "Moramo da pokažemo ozbiljnost i da prestanemo da budemo tema,odnosno meta međunarodnih organizacija, kao što smo do skoro bili", ukazao je Dačić. On je ocenio da nije fer uslovljavati napredak Srbije u evropskim integracijama napretkom u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, jer u tom procesu ne zavisi sve od jedne strane. "Nije pravedno da Srbija bude odgovorna što Kosovo šest meseci nije imalo vladu", rekao je Dačić. On je ranije danas u govoru u Savetu Evrope skrenuo pažnju na težak položaj srpskog naroda na Kosovu i snažno se založio za rešavanje međunarodnih sporova mirnim putem. Srpski šef diplomatije je izrazio zadovoljstvo rezultatima razgovora sa kolegama iz SE na današnjem sastanku, kao i jučerašnjeg skupa "Prijatelji Srbije" na kome su se okupili ministri spoljnih poslova zemalja članica Evropske unije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track