Dačić: Srbija je za obnovu saradnje sa Zambijom
Foto: MSP

Ministar Heri Kalaba u poseti

Dačić: Srbija je za obnovu saradnje sa Zambijom

Politika -
Danas je spoljnotrgovinska razmena Zambije i Srbije, verovali ili ne, 27.000 dolara. Eto do čega je dovela ta politika nenegovanja prijateljstva, rekao je Dačić

BEOGRAD - Srbija je zainteresovana za obnavljanje tradicionalno prijateljskih odnosa i bilateralne saradnje sa Zambijom, izjavio je danas prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, koji se u Beogradu sastao sa šefom diplomatije Zambije Herijem Kalabom.

"Danas je spoljnotrgovinska razmena Zambije i Srbije, verovali ili ne, 27.000 dolara. Eto do čega je dovela ta politika nenegovanja prijateljstva", rekao je Dačić na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka sa zambijskim ministrom.

Srpski šef diplomatije je naveo da je u okviru Ministarstva spoljnih poslova pokrenuo akciju u cilju obnavljanja prijateljskih odnosa sa mnogim zemljama Afrike, Azije i Latinske Amerike sa kojima, kako je naveo, imamo tradicionalno prijateljske odnose.

Dačić je ukazao da obnavljanje bilateralne saradnje treba da se ogleda u češćim političkim kontaktima, ali i u međusobnim podrškama.

U tom kontekstu, on je izrazio zahvalnost Zambiji na principijelnom stavu, jer ta zemlja nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova."Njihov stav je za nas veoma korektan i prihvatljiv, a to znači da oni smatraju da bez dogovora ne treba povlačiti bilo kakve jednostrane poteze, sa čim se mi slažemo", rekao je Dačić. On je ukazao da je to stav i većine država u Africi na čemu im je, kako je istakao, Srbija zahvalna, jer je tu reč o principu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track