(FOTO) CRNOGORCI STALI UZ TAČIJA: Ovako se zadobija podrška za osnivanje vojske Kosova
Foto: Twitter Printscreen

Zahvalio im se na Tviteru

(FOTO) CRNOGORCI STALI UZ TAČIJA: Ovako se zadobija podrška za osnivanje vojske Kosova

Politika -

PRIŠTINA - Poslanici koji u kosovskom parlamentu predstavljaju tursku, bošnjačku, romsku, Aškali, egipatsku i crnogorsku zajednicu podržali su inicijativu kosovskog predsednika Hašima Tačija za transformaciju Kosovskih snaga bezbednosti (KSB) u vojsku.

Tači im je, putem Tvitera, zahvalio na podršci. Predsednik Udruženja kosovskih Crnogoraca Slobodan Vujičić rekao je da crnogorska zajednica snažno podržava formiranje kosovske vojske.

Tranformacija KSB u kosovsku vojsku, prema njegovim rečima, uživa podršku celokupne parlamentarne grupe, izuzev srpske manjine.

"Došlo je vreme da Kosovo ima svoju multietničku vojsku uz pomoć svojih međunarodnih partnera", smatra Vujičić.

Istovremeno, Zeri prenosi reči neimenovanog visokog zvaničnika NATO da izmena misije KSB bez ustavnih promena ne bi doprinela miru i bezbednosnoj situaciji u regionu, koji su postignuti proteklih godina dijalogom u kojem posreduje EU.

Isti zvaničnik je ponovio zabrinutost članica NATO u vezi sa nedavnom Tačijevom inicijativom za transformaciju misije KSB putem zakonskog amandmana.Taj zvaničnik napominje da je KSB bila "priča o uspehu NATO-a na Balkanu" i da bi trebalo da ostane izvor stabilnosti u regionu, istakavši da na Savetu NATO-a ostaje da donese jednoglasnu političku odluku o daljoj saradnji sa KSB.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

TAČI SE SPREMA ZA RAT

(Tanjug/Kosova sot/Koha ditore)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track