HAOS U PRIŠTINI:Uvod u građanski rat ili predstava za plašenje stranaca?
Foto: AP

Uzavrela politička scena

HAOS U PRIŠTINI:Uvod u građanski rat ili predstava za plašenje stranaca?

Politika -
Bombe, sukob policije i opozicije, suzavci, hapšenja… Prištinski parlament proteklih meseci više liči na vojni poligon, nego na demokratsku instituciju. Sukobi opozicije i vlasti na Kosovu ušli su u treći mesec, a kulminirali su sukobima policije i opozicije

Prištinska politička scena na korak je od građanskog rata tvrde albanski analitičari. Predstava za međunarodnu zajednicu ubeđeni su Srbi sa Kosova. U pripravnosti su i specijalne jedinice „Rosu“, jer postoji bojazan da bi se u ove političke sukobe lako mogli „instalirati“ i bivši borci terorističke organizacije Islamska država.

Bombe, sukob policije i opozicije, suzavci, hapšenja… Prištinski parlament proteklih meseci više liči na vojni poligon, nego na demokratsku instituciju. Sukobi opozicije i vlasti na Kosovu ušli su u treći mesec, a kulminirali su sukobima policije i opozicije, ali i hapšenjem poslanika radikalne političke opcije „Samoopredeljenje“, koji i predvodi ceo protest. Da je stvar ozbiljna, dokazuje i cirkularno pismo koje kruži unutar misija međunarodnih zajednica upućeno osoblju, u kome im se savetuje da izbegavaju mešanje ali i nepotrebno šetkanje po Prištini. Depešu takve sadržine poslednji put su predstavnici međunarodnih struktura na Kosovu dobili uoči 17. marta 2004. godine. Da li se iza ovog albansko-albanskog sukoba krije borba za vlast ili je pravo pitanje mogu li ovi incidenti poprimiti neke ozbiljnije razmere?

Foto:  Printscreen/Facebook
Foto: Printscreen/Facebook

Profesor na Fakultetu političkih nauka Behljuj Bećaj kaže da su poslednja dešavanja samo produbila jaz između pozicije i opozicije. Pozicija, smatra on, pošto-poto želi da učvrsti svoju vladavinu, dok opozicija — pod plaštom protivljenja osnivanja Specijalnog suda za zločine OVK, Zajednice srpskih opština i demarkacije granice sa Crnom Gorom — traži dobar izgovor kako bi sutra došla na vlast.

„U sučeljavanju te dve opcije možemo da očekujemo dalje zaoštravanje i potencijalnu mogućnost da se situacija do te mere produbi da, ako se nastavi ovakav tempo i dinamika, ne treba isključiti mogućnost građanskog civilnog konflikta unutar albanskog korpusa“, ubeđen je Bećaj.

Objašnjavajući svoju prognozu,on kaže da se na strani vlasti instrumentalizuju snage represije (policija), dok s druge strane opozicija koristi građane pod izgovorima u vezi sa ZSO, Sudom i ostalim, jer građani dele mišljenje sa opozicijom kad su posredi pomenute teme.

„Ali ova kontradiktorna situacija Kosovo može dovesti u drugu kontradiktornu situaciju, gde će međunarodna zajednica podržati vlast, dok će građani uglavnom podržati opoziciju, ne zato što je u pravu već zato što ima dobre izgovore. To bi bilo pogubno za sve strane“, smatra naš sagovornik.

Foto: AP
Foto: AP

Živojin Rakočević, publicista sa Kosova, na dešavanja među Albancima gleda iz sasvim drugog ugla. Kako kaže, sve izjave i dešavanja na Kosovu su usmerena ka plašenju stranaca i nemaju nikakvo realno utemeljenje. Ovo što se dešava sada u kosovskim institucijama, strancima samo dodaje sumnju — šta sve može da se desi van institucija? Po toj logici stranci smatraju da ne treba dirati Albance, jer će tako ugroziti njihov „projekat Kosovo“. „Tako da ’albansko-albanski‘ sukob služi za spoljnu upotrebu kako bi povećao strah koji je inače prisutan kod predstavnika međunarodne zajednice na Kosovu. Oni se te etničke stihije, sile kosovskih Albanaca, najviše plaše i sve će uraditi da je utišaju“, tvrdi Rakočević.

Rakočević sukobe u skupštini Kosova ali i van nje smatra „najobičnijom predstavom za javnost, međunarodnu zajednicu,… Predstavom koja je tako dobro uigrana da liči na život“.

„U osnovi, i oni kojima bacaju suzavac u oči i oni koji ga bacaju misle apsolutno isto, s tim što ovi na vlasti zbog neke vrste formalnog pritiska međunarodne zajednice ne smeju da kažu. I da ovog trenutka pozicija i opozicija zamene mesta — isto bi radili“, uveren je Rakočević.

Foto: Rojters
Foto: Rojters

Naš sagovornik kaže da ne sme da se zaboravi da kada je reč o odnosu Albanaca prema Srbima, Albanci imaju samo jednu stranku. Ona ima koncept konačnog obračuna i dovršenja svega onoga što je rađeno u proteklih 100 godina kada su Srbi u pitanju. Rakočević se slaže da ekscesi na Kosovu mogu da poprime ozbiljnije razmere, ali upozorava da u tom slučaju sila neće biti usmerena prema Albancima već prema — Srbima.

„Jer mi smo doživljeni kao krivac. Unutaralbanski odnosi su savršeni kada su Srbi u pitanju i među njima neće biti nikakvih sukoba, a ako ga bude on samo može da skrene na našu stranu i da mi stradamo kao što se to desilo 17. marta 2004. godine“, smatra Rakočević.

U Prištini, posle svega što se desilo i što se i dalje dešava, među građanima vlada neka vrsta tihe panike. Pojačano je prisustvo policije na ulicama, dodatne snage su raspoređene oko važnijih institucija i stranih predstavništva. Kako se saznaje, u pripravnosti su i specijalne jedinice „Rosu“, a obaveštajne službe Kosova ali i Albanije rade „punom parom“, jer postoji bojazan da bi se u ove političke sukobe lako mogli „instalirati“ i bivši borci terorističke organizacije Islamska država, koji su poreklom sa Kosova a vratili su se iz borbama zahvaćenih područja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track