I POPOVIĆ PISAO RUSKOM PREDSEDNIKU: Putine, ne daj Kosovu u Unesko!
Foto: Pancic

Apel lidera SNP

I POPOVIĆ PISAO RUSKOM PREDSEDNIKU: Putine, ne daj Kosovu u Unesko!

Politika -
Predsednik Srpske narodne partije uputio je pismo šefu ruske države, ali i patrijarhu moskovskom i cele Rusije Kirilu

BEOGRAD - Predsednik Srpske narodne partije (SNP) Nenad Popović uputio je pismo predsedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu u kojem ga moli da učini sve što je u njegovoj moći da spreči prijem Kosova u Unesko.

"Kao što je ruski narod danas ugrožen na svom istorijskom tlu u Ukrajini, tako je i srpski narod ugrožen na teritoriji koja vekovima predstavlja centar njegovog duhovnog bića", naveo je Popović. Lider SNP u pismu podvlači da pojedine zapadne zemlje žele da KiM, dušu i srce Srbije, van svake redovne procedure prime u članstvo u Unesko.

"Ako se to dogodi, Srbiji će biti oduzeto ono najvrednije i najsvetije što ima, a to je nasleđe svete srpske loze Nemanjića koje je dokaz postojanja srpske države i naše Srpske pravoslavne crkve još od vremena srednjeg veka. Na tom nasleđu, i na svetosavsko kosovskom zavetu, počiva naš celokupan identitet kao naroda" dodao je Popović.

Prema njegovim rečima, ulaskom Kosova u Unesko srpskom narodu se na brutalan način oduzima i krade njegov identitet. "A narod bez identiteta je narod bez budućnosti", kazao je Popović.

On ruskom predsedniku u pismu iznosi i činjenice da je na KiM evidentirano više od 1.500 spomenika srpskog kulturnog nasleđa, zbog čega je ono uvek tretirano kao kolevka Srbije i duhovno središte Srba, ali i rodno mesto prve srpske srednjovekovne države.

"Ti Srbi su - u znak poštovanja zajedničkog slovenskog porekla sa braćom Rusima - sebe nazivali Rasi, a prvoj svojoj državi dali su ime Raška", naveo je Popović.

Srpski narod je svestan da nema većeg prijatelja od Rusije i "zato Vas molim u ime celokupnog srpskog naroda da iskoristite svoj ogromni autoritet i globalno liderstvo da učinite sve što je u Vašoj moći da sprečite prijem Kosova u Unesko", kazao je Popović u pismu Putinu. U suprotnom, prema njegovim rečima, srpska pravoslavna i sakralna baština biće predata na staranje istim vandalima koji su je uništavali u martovskom pogromu 2004. godine.

"Po istoj matrici kao što su nedavno teroristi Islamske države uništili Trijumfalnu kapiju u drevnom gradu Palmiri u Siriji, tako su 2004. godine teroristi na Kosovu uništili Hram Bogorodice Ljeviške u Prizrenu. Obe ove svetinje nalaze se pod zaštitom Unesko, ali to im nije pomoglo da budu zaštićene od uništavanja koje su sproveli islamski fundamentalisti i teroristi", rekao je Popović.

"Molimo vas da i danas uvažite naš apel i pomognete nam da se odupremo nepravdi i zlu koje pokušavaju da nanesu Srbiji. Molimo vas da ne dozvolite da identitet celokupnog srpskog naroda, države i crkve bude stavljen u ruke onih kojima je jedini cilj da taj identitet ospore i trajno izmene" naveo je Popović u pismu predsedniku Rusije.On je naveo i da se čitav slobodni svet divi hrabrosti Rusije, koja se upustila u akciju uništenja terorista Islamske države.

"Kao pre 70 godina, kada je Rusija stala na čelo epske borbe na strani dobra protiv najvećeg zla u istoriji, Hitlerovog nacizma, tako narod Rusije i njeno rukovodstvo predvodi svet u borbi protiv najvećeg bezbednosnog izazova današnjice, terorizma Islamske države" naveo je Popović u pismu.Lider SNP podseća i da je pre 70 godina narod Srbije bio rame sa narodom Rusije.

"Tada je narod Srbije stajao rame uz rame sa narodom Rusije. Bili smo na istoj strani. I danas građani Srbije pozdravljaju novo liderstvo Rusije koje je jedino spremno da se suprotstavi ne samo svetskom terorizmu na Bliskom istoku, već i reinkarnaciji nacističke ideologije koja svoje novo otelotvorenje dobija na tlu bratske ruske države Ukrajine", istakao je Popović.

Popović zamolio Kirila da spreči da Kosovo uđe u Unesko

Popović je uputio pismo i patrijarhu moskovskom i cele Rusije Kirilu u kojem ga moli da iskoristi autoritet kao verski poglavar Rusije i lider čitavog pravoslavnog sveta, "da učini sve da zaštiti duhovno i istorijsko nasleđe SPC na KiM i spreči prijem lažne države Kosovo u Unesko".

Popović u pismu navodi da srpski narod, koji je, posle dva etnička čišćenja u 20. veku, još preostao na svome istorijskom tlu, u njemu lično i u velikom i bratskom ruskom narodu, vidi jedinu nadu za spas. "Za spas svoje prošlosti, svoje sadašnjosti i svoje budućnosti" naveo je Popović., koji podseća i da kada je Ruskoj crkvi bilo najteže, posle Oktobarske revolucije, SPC i srpski narod bili su uz pravoslavnu rusku braću. "Prognana ruska braća, sveštenici, duhovnici i pravednici nisu ostavljeni na cedilu, već su našli zagrljaj i utočište u svojoj drugoj domovini, Srbiji. Održavala ih je vera u konačnu, Božju pobedu. Isto kao što danas...srpski narod u Srbiji i na Kosovu i Metohiji, održava vera u Božju pravdu i vera u Rusiju", naveo je on.

Pojedine zapadne zemlje žele da KiM, dušu i srce Srbije, van svake redovne procedure, prime u članstvo u Unesko, istakao je Popović i dodao da ako se to dogodi, Srbiji će biti oduzeto ono najvrednije i najsvetije što ima, a to je nasleđe svete srpske loze Nemanjića koje je dokaz postojanja srpske države i naše Srpske pravoslavne crkve još od vremena srednjeg veka.

"Na tom nasleđu, i na svetosavsko kosovskom zavetu, počiva naš celokupan identitet kao naroda" dodao je Popović koji je ocenio da se ulaskom Kosova u Unesko srpskom narodu na brutalan način oduzima i krade, njegov identitet.

On precizira da je na KiM evidentirano više od hiljadu i po spomenika srpskog kulturnog nasleđa, i da četiri velike pravoslavne srpske svetinje na Kosovu i Metohiji čine danas deo Uneskovog svetskog kulturnog nasleđa. "To su veličanstveni manastir Visoki Dečani, sagrađen sredinom 14. veka, za vreme vladavine srpskog kralja Stefana Prvovenčanog, manastiri Pećke patrijaršije, Crkva Svete Bogorodice Ljeviške u Prizrenu i manastir Gračanica" ističe Popović u pismu patrijarhu Kirilu.

Dodaje i da je od ulaska NATO-snaga na KiM ovo i Metohiju, 141 srpski pravoslavni objekat ili potpuno uništen ili oštećen, i to u doba mira koji je garantovan Rezolucijom SB UN kao i da je sistematski uništeno, prema podacima OEBS-a, najmanje 392 pravoslavna groblja.

"Srpski narod je svestan da nema većeg prijatelja od Rusije. Zato Vas molimo u ime celokupnog srpskog naroda da iskoristite svoj autoritet kao verski poglavar Rusije i lider čitavog pravoslavnog sveta, da učinite sve što je u Vašoj moći da zaštitite duhovno i istorijsko nasleđe Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji i sprečite prijem lažne države Kosovo u Unesko" uputio je apel Popović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track