ISTRAŽIVANJE FAKTORA PLUS: Za SNS 50 odsto Vučić ubedljivo najpopularniji!
Foto: Zorana Jevtić

Očekivano

ISTRAŽIVANJE FAKTORA PLUS: Za SNS 50 odsto Vučić ubedljivo najpopularniji!

Politika -
Ništa novo na parlamentarne izbore, da se održavaju u nedelju, izašlo bi 49 odsto građana Srbije, od kojih bi više od pola glasalo za Srpsku naprednu stranku. Za Socijalističku partiju Srbije glasalo bi 9,2, dok bi u koaliciji sa PUPS i JS imali oko 13%. Iznad cenzusa bili bi još samo demokrate sa 7,1% i radikali sa 5,8%

BEOGRAD - Da se u nedelju održavaju parlamentarni izbori, za SNS bi glasalo 50,7 odsto izašlih na birališta, dok bi na drugom mestu bio SPS sa sa 9,2 odsto podrške birača. Cenzus bi još prešli DS sa 7,1 odsto i SRS sa 5,8 odsto glasova građana Srbije.Ovo su pokazali rezultati istraživanja za mesec jul, koje je sprovela marketinška agencija „Faktor plus“ na teritoriji Srbije bez KiM na uzorku od 1.200 ispitanika.

Cenzus bi u eventualnoj koaliciji prešli Dveri i DSS, koje zajedno imaju nešto iznad pet odsto podrške građana, dok bi SPS, JS i PUPS u koaliciji bili jedina politička opcija koja bi, pored SNS, imala dvocifren broj podrške na izborima, odnosno oko 13 odsto, koliko je otprilike bilo i na prethodnim izborima.- Rezultati istraživanja pokazuju da stranke na vlasti imaju podršku politički opredeljenih građana i samim tim legitimitet za odluke koje donose, bez obzira na to da li su politički popularne ili ne - rekao je analitičar Dejan Vuk Stanković i dodao da je jednim delom to posledica krize opozicije i poverenja u njihove lidere.

Najpopularniji političar u Srbiji i dalje je premijer Aleksandar Vučić, koga podržava 56 odsto građana, dok 30 odsto ne odobrava ono što radi i govori, što pokazuje, kako navodi Stanković, „da Vučić opredeljuje biračko telo“. S druge strane, čak 47 odsto građana ne odobrava postupke Tomislava Nikolića, dok ga podržava 31 odsto. Prvog potpredsednika Vlade Ivicu Dačića podržava 32 odsto ispitanika, dok ministarki Zorani Mihajlović veruje 30 odsto ispitanika.Kada je reč o političaru koji nije na funkciji, ima znanje i ugled koji može da doprinese napretku Srbije, na prvom mestu je Boris Tadić, bivši predsednik države, a slede ga Branko Ružić, Milan Krkobabić i Nenad Popović. Rezultati istraživanja pokazali su i da 72 odsto građana podržava politiku pomirenja među narodima SFRJ, ali da čak 42 odsto pokazuje skepsu prema tome da li je pomirenje ostvarivo.

Ekstremna levicaSRBI HOĆE SRPSKOG CIPRASAGrađani su odgovarali i na pitanje da li bi podržali stranku levičarskih opredeljenja, poput grčke Sirize, koja zagovara politiku protiv mera štednje i aranžmana sa MMF. Odgovori su pokazali da bi čak 35 odsto građana podržalo neki oblik radikalnije levice od one koja postoji sada.- Stvaranje takve opcije ne bi bilo uzaludno jer bi imalo određenu podršku građana - istakao je Stanković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track