IZBORI U VOJVODINI I LOKALU 20. DECEMBRA: Uskoro koaliciona saglasnost!
Foto: Beta

Datum zaokružen

IZBORI U VOJVODINI I LOKALU 20. DECEMBRA: Uskoro koaliciona saglasnost!

Politika -
U neformalnu predizbornu kampanju naprednjaci bi trebalo da krenu 25. aprila, na velikom mitingu u Novom Sadu, a od tog dana će započeti i pregovori sa svim akterima na pokrajinskoj sceni

BEOGRAD - Naprednjaci planiraju da se pokrajinski i lokalni izbori održe 20. decembra! Prema informacijama, koje prenose Večernje novosti, taj datum su i vrhu SNS već zaokružili crvenom bojom, kao jedan od najverovatnijih za izlazak na birališta! Posle konačne odluke o rekonstrukciji vlade, sredinom aprila, u najjačoj srpskoj stranci prionuće i na pripremu široke političke akcije za obaranje Bojana Pajtića sa vojvođanskog čela.

U neformalnu predizbornu kampanju naprednjaci bi trebalo da krenu 25. aprila, na velikom mitingu u Novom Sadu, a od tog dana će započeti i pregovori sa svim akterima na pokrajinskoj sceni, kako bi izdejstvovali izbore. U vrhu SNS, naime, potpuno su uvereni da će se u narednim mesecima formirati nova vladajuća većina u Skupštini Vojvodine koja će sklopiti brz dogovor o datumu izbora.

Takođe, zbog racionalnosti i uštede, naprednjaci će insistirati da se istog dana održe i opšti lokalni izbori u celoj Srbiji. Jedna od varijanti je da se, pre toga, usvoji novi zakon o lokalnim izborima kojim bi se praktično "skratio mandat" opštinskim vlastima i koji bi ih odveo na privremene izbore, nekoliko meseci pre redovnog roka.U tom slučaju bi se otvorila birališta, čak i u opštinama u kojima ne ističe mandat iduće godine, kao što su Kosjerić, Majdanpek,Lučani, Zemun, Voždovac...

Po proceduru, pokrajinske izbore raspisuje predsednik vojvođanske Skupštine Ištvan Pastor, a opšte lokalne predsednik srpskog parlamenta Maja Gojković Ako se i definitivno bude glasalo 20. decembra, izbori bi morali da se raspišu najkasnije 5. novembra, a najranije 20. oktobra, pošto kampanja može da traje od 45 do 60 dana. Kampanja u pokrajini može da traje i 30 dana, ali je izvesno da će se njena dužina uskladiti sa lokalom.(Večernje novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track