IZGUBLJENI U PREVODU: Dačić naterao Tačija da progovori srpski
Foto: Fonet

Šef diplomatije na kanabetu u Prištini

IZGUBLJENI U PREVODU: Dačić naterao Tačija da progovori srpski

Politika -
Vicepremijer Srbije usred Kosova s tamošnjim zamenikom premijera razmenio nekoliko rečenica na maternjem jeziku. Dačić i Tači naručili „evropski meni“ u luksuznom hotelu kontroverznog kosovskog biznismena Bedžeta Pacolija

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić naterao je kosovskog šefa diplomatije Hašima Tačija da usred Kosova govori srpski!

Naime, Dačić i Tači juče su se neformalno sastali u Prištini, u okviru Ministarske konferencije zapadnog Balkana, gde su ćaskali bez prevodioca, i to na našem jeziku.Gotovo da je bilo logično da Tači pristane na taj ustupak budući da srpski ministar spoljnih poslova još najbolje ne vlada stranim jezicima, čak ni engleskim. S druge strane, kosovski ministar pomalo govori srpski, iako to izbegava u javnim nastupima.Dačić je potvrdio za Kurir da je konverzacija s Tačijem tekla na srpskom.- Da, razgovarali smo na srpskom, jer ga i Tači pomalo razume, o našem sastanku i predstojećoj poseti Federike Mogerini regionu - rekao je Dačić.Prošla vremenaSusret Dačića i Tačija održan je u luksuznom hotelu „Svis dajmond“, čiji je vlasnik kontroverzni biznismen s Kosova Bedžet Pacoli.- Ručali smo u tom hotelu, neki file minjon. Pošto su tema bili saobraćajni koridori, a svi su imali neke mape, rekao sam im da ne preteruju jer me podsećaju na neka prošla vremena. Svi su se nasmejali - prepričavao je Dačić atmosferu s konferencije u Prištini.Hašim Tači juče je bio na meti albanskih medija. Oni su mu zamerili što je, otvarajući konferenciju, 14 puta pomenuo Kosovo, a nijednom nije rekao uobičajeno „republika Kosovo“. On se posle branio da je taj termin pomenuo bar jednom.Na skupu u Prištini učestvovali su ministri spoljnih poslova i infrastrukture Kosova, BiH, Makedonije, Crne Gore i Albanije, a Srbiju su predstavljaju Ivica Dačić i Zorana Mihajlović. Takođe, skupu je prisustvovao evropski komesar Johanes Han.Međusobna saradnjaU zvaničnom delu konferencije Dačić je ocenio da bi zvaničnici balkanskih država trebalo da izbegavaju izjave koje vode korak unazad od onog krucijalnog. On je takvu ocenu izneo komentarišući izjavu albanskog premijera Edija Rame da će nacionalno ujedinjenje svih Albanaca biti ostvareno ulaskom država u kojima oni žive u EU.

PoliglotaTARZAN INGLIŠ BEZ VEĆEG NAPRETKAIvica Dačić je neposredno po stupanju na dužnost šefa diplomatije, u proleće prošle godine, počeo da uzima časove engleskog pošto ga je veoma loše govorio. Tim povodom, obećao je da će ga naučiti za šest meseci. U međuvremenu je bilo blagog napretka na tom planu. Ipak, po isteku obećanog roka Dačićevi govori na međunarodnim skupovima postali su svojevrsni Jutjub hitovi zbog njegovog izgovora i dikcije. Tako je naš ministar spoljnih poslova zasmejao učesnike konferencije u Briselu, održane povodom osnivanja jadransko-jonske makroregije, rekavši: „That‘s strategically NAŠ goal... Our goal! Thank you very much.“Zorana MihajlovićPOKAZALA SAM KAKO SE PRIPREMAJU PROJEKTISrpska ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović rekla je za Kurir da je ona na konferenciji u Prištini predstavila kako naša država priprema i definiše prioritetne projekte.- Jedino je Srbija to uradila. Sve što Srbija gradi sad je i u zvaničnim mapama EU i mreže zemalja zapadnog Balkana - izjavila je Mihajlovićeva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track