JOVANOVIĆ (DSS): RIK po zakonu morala da utvrdi rezultate izbora
Foto: Marina Lopičić

Vršilac dužnosti predsednika DSS

JOVANOVIĆ (DSS): RIK po zakonu morala da utvrdi rezultate izbora

Politika -

BEOGRAD - Vršilac dužnosti predsednika DSS Miloš Jovanović izjavio je danasda je Republička izborna komisija po slovu zakona morala da utvrdi rezultate predsedničkih izbora, ali da je predstavnik te stranke u proširenom sastavu RIK glasao po sopstvenoj savesti, a mimo odluke strančkih organa, zbog čega će biti sankcionisan.

V.d. predsednika DS S Miloš Jovanović izjavio je danas da je ta stranka od početka smatrala da ne postoji osnov za glasanje protiv proglašenja konačnih rezultata predsedničkih izbora u Republičkoj izbornoj komisiji, ali da je Predsedništvo stranke imajući u vidu politizaciju ovog pravnog pitanja odlučilo da predstavnici stranke ne učestvuju u radu RIK time što će se uzdržati od glasanja.

Jovanović u izjavi za javnost napominje da je predstavnik DS S u stalnom sastavu RIK postupio saglasno stavu Predsedništva. "Po slovu zakona RIK je dužan da utvrdi rezultate, a odbijanje da to učini bi predstavljalo opasan presedan koji bi neminovno vodio dodatnom urušavanju institucija", ocenio je Jovanović.On je naveo da predstavnik DS S u proširenom sastavu RIK-a, iako svojim postupkom nije promenio ishod glasanja niti je, s pravnog aspekta, doneo pogrešnu odluku, on je grubo prekršio stranačku disciplinu zbog čega će biti sankcionisan.

"Ovim se okončava bespotrebno podizanje tenzija u vezi sa nečim što nikada nije smelo da postane tema i što na žalost samo potvrđuje sveopšte odsustvo demokratske zrelosti u zemlji", zaključio je Jovanović.Član Predsedništva DS S Vukosav Tomašević izjavio je juče da je njihov predstavnik u RIK Miloš Janić glasao suprotno odluci predsedništva stranke prilikom utvrđivanja rezultata predsedničkih izbora.Time što je glasao za izveštaj, Janić je prekršio odluku da predstavnik DS S treba da bude prilikom glasanja uzdržan, a taj je je stav jasno predočen članovima RIK iz te stranke, pa ne može biti reči o grešci ili zabuni, rekao je Tomašević.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

"Da se ne lažemo" o protestima Ko smenjuje predsednicu Skupštine?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track