Posle smrti Fidela Kastra

KURIR TV NIKOLIĆ SE UPISAO U KNJIGU ŽALOSTI: Glavu gore Kubo, nastavi putem na čijem je kraju sreća

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić upisao se danas u knjigu žalosti u ambasadi Kube u Srbiji, povodom smrti lidera kubanske revolucije Fidela Kastra, i istakao da je važno da ideje kojima je oslobađao i na kojima je vodio tu državu ostanu žive u kubanskom narodu i njegovim liderima.

"Svet je danas ostao bez jednog od poslednjih velikana. Fidel Kastro je simbol borca za slobodu, suverenitet i sreću svog naroda", upisao je Nikolić u knjizi.On je dodao da Srbija danas ima jednog velikog prijatelja manje."Glavu gore Kubo, nastavi dalje puten na čijem je kraju sreća", poručio je Nikolić.

Nikolić je, posle upisivanja u knjigu žalosti, rekao da se Kastro borio za slobodu po svaku cenu, suverenitet, teritorijalni integritet."To je narod koji je izdržao sankcije kakve možda nijedan drugi narod u svetu ne bi izdržao, potpuno svestan toga da se mnogo odriče, ali da se ne odriče onoga što mu je najvažnije - države i slobode", rekao je Nikolić.Predsednik Srbije podsetio je da, sa suprugom Dragicom, imao čast da upozna kubanskog lidera, koji je, kako je rekao, ukazao našoj zemlji izuzetnu čast prihvatanjem odlikovanja koje mu je Nikolić uručio.

"On je jedan od poslednjih velikana, možda i poslednji veliki svetski državnik", rekao je Nikolić.

Nikolić je dodao da je sa Kastrom razgovarao o raspadu Jugoslavije i da je kubanski lider izrazio žaljenje zbog toga. "On je odmah znao da to nije dobro. Nije voleo politiku koja se vodila prema Kubi od strane nekoliko država. Analizirao mi je neke govore predsednika Amerike u tako poznim godinama, čitao izveštaje sa berze, prognozirao kako će čelik da se kreće. Imao sam prilike da razgovaram sa velikim čovekom i da iz tog kratkog razgovora mnogo toga naučim, iako sam mogao samo da kurtoazno s njim razgovaram, međutim, s njim je bilo nemoguće kurtoazno razgovarati", rekao je Nikolić.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

Predsednik Srbije istakao je i da su mu fotografije na kojima je zajedno sa kubanskim liderom, jedne od najdražih u životu.Nikolić je dodao i da je Kastro potpuno razumeo politiku Srbije koju je ocenio kao nastavak nesvrstane politike.Predsednik je podsetio i da je Srbija propustila priliku da u Havani, kada je bio skup nesvrstanih, pošalje svoju delegaciju na visokom nivou, već da je poslala, kako je rekao, nekog zamenika sekretara.

"Bilo mu je žao što ne koristimo priliku da u pokretu nesvrstanih nađemo stalnog partnera, kako bismo neke od država članica pokreta nesvrstanih ubedili da je priznavanje nezavisnosti Kosova i Metohije bila greška koja može da se ispravi", rekao je Nikolić.On je naglasio i da je Kastro poštovao Srbiju kao nastavljača Jugoslavije i da je od svih država iz bivše Jugoslavije, Srbiju apostrofirao kao državu u kojoj vidi Jugoslaviju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track