MARKO ĐURIĆ: Srbija iznenađena rezolucijom o Haradinaju
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Reagovanje na sramnu rezoluciju

MARKO ĐURIĆ: Srbija iznenađena rezolucijom o Haradinaju

Politika -

BEOGRAD - Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da je iznenadjen rezolucijom Skupštine Kosova kojom se zahteva da dijalog Kosova i Srbije o normalizaciji bude zamrznut do oslobadjanja Ramuša Haradinaja i njegovog povratka na Kosovo.

"Srbija je iznenadjena ovakvom vrstom odluke privremenih institucija samouprave u Prištini i smatramo da je sada jasno da sve što su politički predstavnici kosovsko-metohijskih Albanaca prethodnih meseci radili na podizanju tenzija bilo zapravo samo traženje izgovora da se prekine normalizacija odnosa i dijalog sa Srbima i Beogradom", rekao je Đurić, a prenela Kancelarija.

Foto: AP
Foto: AP

Đurić je dodao da Srbija ostaje posvećena razgovorima kao načinu za rešavanjesporova i uskladjivanje interesa sa političkim predstavnicima Albanaca."Medjutim posle javnog izjašnjavanja pokrajinske skupštine o pozivu na prekid dijaloga, i duboko pogrešnog i nelegalnog pokušaja formiranja tzv. kosovske vojske, belodano je jasno da nisu svi akteri u dijalogu istinski opredeljeni za stabilnost i mir", naveo je Djurić.

Skupština Kosova usvojila je danas Rezoluciju o bezuslovnom oslobadjanju lidera Alijanse za budućnost Kosova i bivšeg premijera Ramuša Haradinaja u postupku koji se protiv njega vodi u Francuskoj, povodom zahteva Srbije za izručenje na osnovu optužnice za ratne zločine izvršene na Kosovu 1998. i 1999. godine.U rezoluciji se pored bezuslovnog oslobadjanja Haradinaja zahteva da se dijalog izmedju Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa zamrzne do oslobadjanja Haradinaja i njegovog povratka na Kosovo.

Takođe se rezolucijom zahteva da Vlada od EU zatraži da obaveže Srbiju da poništi sve naloge za hapšenje gradjana Kosova koje je prosledila Interpolu.Haradinaj je priveden 4. januara na Evropskom aerodromu Bazel-Miluz-Frajburg, na teritoriji Francuske, na osnovu poternice koju je protiv njega izdala Srbija za ratne zločine počinjene tokom rata na Kosovu 1998. i 1999. godine. O njegovom izručenju treba da odluči sud u francuskom gradu Kolmaru.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track