MIHAJLOVIĆ O INCIDENTIMA NA KIM: Velika etnička napetost zbog retrogradnih ideja iz Prištine

MIHAJLOVIĆ O INCIDENTIMA NA KIM: Velika etnička napetost zbog retrogradnih ideja iz Prištine

Politika -
Ekstremisti su imuni na osude, rekao je direktor vladine kancelarije za saradnju s medijima

BEOGRAD - Direktor vladine kancelarije za saradnju s medijima Milivoje Mihajlović ocenio je danas da incidenti u Kosovskoj Mitrovici pokazuju etničku napetost koja se opet javlja zbog ideja koje se u poslednje vreme plasiraju iz Prištine, a koje su, kako kaže, retrogradne.

"Poslednji incidenti u Kosovskoj Mitrovici pokazali su da Most na Ibru zahteva veću budnost i manje tenzija iz Prištine", rekao je Mihajlović za RTS.

On je rekao da se pokazalo da su ekstremisti imuni na osude.

Mihajlović je podsetio da se već više od godinu dana govori o uklanjanju takozvanog "parka mira" i ukazuje da "znacajna osuda ne bi štetila".

"Mislim da ovi dogadaji pokazuju etničku napetost koja se opet javlja i uzrokovana je ko zna čim, možda i socijalnim previranjima, ali pre svega idejama koje se u poslednje vreme plasiraju, a koje su retrogradne", rekao je Mihajlović.

Govoreći o izjavi albanskog premijera Edija Rame i Hašima Tačija koji su govorili o ujedinjenju, Mihajlović je rekao da je to "reciklirana ideja iz prošlog veka".

Mihajlović je podsetio da se u junu očekuju lokalni izbori i da je Rama zato plasirao takvu ideju.

Što se tiče Tačija, kako je kazao Mihajlović, on hoće da plasira tu ideju kako bi skrenuo pažnju sa formiranja suda za OVK.

Mihajlović je kazao da ta ideja budi nacionalističke strasti i da je opasna, pre svega, jer nema snažne osude iz EU i SAD.

Dodaje da priča o ujedinjenju ima kratkoročnu politicku upotrebu, jer niti Rama ima snage da je sprovede, niti ona može mirnim putem da se sprovede.

Mihajlović kaže da je briselski dijalog neminovnost i da taj put pregovora ne može da se zaustavi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track