Milorad Dodik: Prvi mart je za Srbe sinonim uvertire u krvavi rat!
Foto: Rtrs

Nije za slavlje

Milorad Dodik: Prvi mart je za Srbe sinonim uvertire u krvavi rat!

Politika -
To nije praznik BiH. Mi nemamo ništa protiv da oni to slave kao svoj praznik. Mi imamo svoje praznike, to je Dan Republike, 9. januar", rekao je Dodik

BANJALUKA - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da ne postoji dan nezavisnosti BiH i da je 1. mart jedan tužan i tragičan dogadaj, a za Srbe sinonim za nasilje izvršeno nad njima.

"Jedan deo ljudi u Federaciji BiH to slavi i pokušava da to nametne kao praznik BiH. To nije praznik BiH. Mi nemamo ništa protiv da oni to slave kao svoj praznik. Mi imamo svoje praznike, to je Dan Republike, 9. januar", rekao je Dodik.

On je naglasio da će Republika Srpska nastaviti da slavi svoje praznike, ali ne želi da joj neko nameće tuđe, prenosi Radiotelevizija RS.

Dodik je naveo da u BiH ne postoji nijedan zajednički praznik koji slave tri naroda u BiH, i da to nije ni moguće jer su narodi uvek bili na različitim stranama istorije i na različite načine ih obeležavali - neko kao pobedu, neko kao poraz.

Premijerka RS Željka Cvijanović izjavila je da proslavljanje odredenih datuma samo u pojedinim delovima BiH govori da tu nema nikakve kohezije, niti kompaktnosti.

Ona je rekla da činjenica da danas samo jedan deo BiH slavi taj praznik dovoljno govori o BiH.

Predsedavajući Predsedništva BiH, Mladen Ivanić, rekao je da su referendum o tzv. nezavisnosti BiH i ubistvo srpskog svata Nikole Gardovića 1. marta 1992. godine u Sarajevu, tragični događaji koji označavaju početak rata u BiH, i zbog toga Srbi nikada neće učestvovati u obeležavanju tog datuma.

"Gnusno ubistvo srpskog svata i referendum, koji je održan protiv volje srpskog naroda, bili su uvod u krvavi rat. Sasvim je jasno i evidentno da nema političara iz Republike Srpske koji to može da prihvati kao nešto što je normalno, i zato za mene taj dan, koji se u delu BiH obeležava kao tzv. dan državnosti BiH, jednostavno ne postoji", naglasio je Ivanić.

On je rekao da ako neki praznik duboko iritira i vređa Republiku Srpsku i srpski narod u BiH, onda je to svakako 1. mart.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track