NATO GENERAL PETR PAVEL: Vojna saradnja Srbije i Rusije nije za NATO problem, to je srpski izbor
Foto: AP

Zapadni Balkan je kapija Evrope

NATO GENERAL PETR PAVEL: Vojna saradnja Srbije i Rusije nije za NATO problem, to je srpski izbor

Politika -

BRATISLAVA - Predsednik Vojnog komiteta NATO češki general Petr Pavel tokom okruglog stola na GLOBSEC forumu, naglasio je da je Zapadni Balkan za severnoatlansku alijansu kapija ka Evropi i da saradnja između Srbije i Rusije ne otežava odnose sa NATO.

Tokom okruglog stola predsednik Vojnog komiteta NATO, upitan da prokomentariše ruski uticaj nekim zemljama rekao je da NATO mora obratiti pažnju na zapadni Balkan kao kapiju Evrope, koji je raskrsnica kulture i uticaja.

On je dodao da i dalje postoje veliki broj zemalja koje nisu usklađene, a neke od njih jasno teže članstvu u evro-atlantskim strukturama.

"Pokušavamo da podržimo aspiracije tih naroda i nivo njihovog interesovanja. Takođe smo svesni ruskog uticaja u regionu koja nije uvek konstruktivan i želeli bismo da vidimo više pragmatični diskusija, uključujući Rusiju na budućnost ovog regiona ", istakao je on.

On je istakao da je NATO snažno posvećen poštovanju suverenih prava svih naroda da izaberu svoju budućnost:

" Ako se odluče da budu deo evro-atlantskih aranžmana, onda ćemo pružiti svu našu podršku, a ako odluče da idu drugim putem to je njihov izbor, "rekao je general Pavel i dadao.

On je dodao da sa Srbijom na vojnom planu NATO imam odličan odnos, kao i da sa srpskim načelnikom Generalštaba ima veoma pragmatičanu raspravu o nizu pitanja. General Pavel je naglasio da je veoma otvoren i iskren da se raspravlja o pitanjima koja su od zajedničkog interesa.

"Naglasio sam mnogo puta da svaka saradnja između Srbije i Rusije ne otežava odnose sa NATO, jer ja ne vidim tu nikakvu kontradikciju. To je srpski nacionalni izbor. Mi ćemo ponuditi bilo kakvu saradnju u koordinaciji sa Srbijom koji će biti u nacionalnom interesu te zemlje, kao i drugim zemljama ", istako je general Pavel.

Govoreći o članstvu Crne Gore u NATO, on je rekao da je važan korak ka stabilnosti u regionu.

"Čvrsto verujem da smo više proširili platformu za dijalog i saradnju, da bi se što više postigla stabilnost. Mislim da je važno - da je region stabilan, institucije rade i da oni pružaju svojim građanima sve što država treba da pruži, zaključio je on.

(europeanwesternbalkans)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) SILA 14 epizoda: Lazar 3 - srpska ubojita zver!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track