PATRIOTSKA PLJAČKA II: Novac se vrteo u krugu Čovićevih ljudi
Foto: Dragan Kadić

Novi Insajder

PATRIOTSKA PLJAČKA II: Novac se vrteo u krugu Čovićevih ljudi

Politika -
Deo novca namenjen Srbima na KiM završavao je kao “donacija” na računu firme čiji su akcionari Nebojša Čović i njegova supruga Vesna

BEOGRAD - Na početku novog serijala "Insajdera" otkriva se da je deo novca namenjen Srbima na KiM završavao kao “donacija” na računu firme čiji su akcionari Nebojša Čović i njegova supruga Vesna.

U prvoj sezoni “Patriotske pljačke” pre dve godine novinari „Insajdera“ otkrili su, između ostalog, zloupotrebu više miliona evra prilikom otkupa stanova od kosovskih Albanaca u severnoj Kosovskoj Mitrovici preko privatnih posrednika po daleko većim cenama od tržišnih.

Istražujući dalje zloupotrebe, „Insajder“ je otkrio, što je objavljeno u emisiji, da se novac vrteo u krugu jednih te istih ljudi: Nebojše Čovića, u to vreme predsednika Koordinacionog centra, njegovog sekretara Anđelke Radenković, koja je potpisivala dokumente, Dragana Kalabe, bivšeg načelnika Kosovskomitrovačkog okruga, Draška Pašića, bivšeg direktora preduzeća „Komgrap-gradnja“, Idriza Šijka, bivšeg vlasnika i direktora preduzeća „Daki“, i Bojana Radovanovića, bivšeg vlasnika i direktora preduzeća „Masters“.

Svi oni su od avgusta pod istragom Specijalnog tužilaštva.

Posredničke firme sa Kosova potpisivale su ugovore o donaciji sa firmom „Roto Koš“, čiji su Čovići akcionari. Na primeru kupovine prve nekretnine, kuće od 1,1 milion evra, novinari „Insajdera“ dokazuju da je vlasnik posredničke firme “Daki” Idriz Šijak uplatio firmi “Roto Koš” kao donaciju 260.000 evra.

Nebojša Čović je, za razliku od prve emisije, ovaj put odbio da govori za „Insajder“. U emisiji se navode i imena onih koji su po političkoj liniji kasnije dobijali državnim novcem otkupljene nekretnine.

(Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track