PETOMINUTNA SEDNICA RIK-A: Opozicija smatra da je omogućena izborna krađa
Foto: Nemanja Pancic

Odbačen predlog dnevnog reda

PETOMINUTNA SEDNICA RIK-A: Opozicija smatra da je omogućena izborna krađa

Politika -

BEOGRAD - Republička izborna komisija je održala petominutnu sednicu na kojoj nije razmatran dnevni red koji su predložili predstavnici opozicionih kandidata u tom telu. Takva odluka je doneta jer nije bilo dovoljno glasova za njegovo usvajanje.

Predloženi dnevni red imao je tri tačke kojima su tražene izmene Uputstva za sprovođenje izbora za predsednika Srbije i to u delu koji se odnosi na održavanje izbora na Kosovu i Metohiji, kao i u članovima 90 i 91, za koje je opozicija tvrdila da su sporni.

Za izglasavanje dnevnog reda bilo je potrebno devet članova, a za njega je glasalo osam članova i zamenika članova RIK.

Foto: Beta
Foto: Beta

Opozicija je tražila da se Uputstvo promeni u delu koji se odnosi na sprovođenje izbora na Kosovu i Metohiji, jer je Ustavni sud Srbije ranije utvrdio da su neke odredbe Uputstva neustavne.

U spornom Članu 91 Uputstva za sprovođenje izbornih radnji navedeno je da, ako u zapisniku o radu biračkog odbora postoje logičko-računske greške koje su posledica očigledne omaške u popunjavanju zapisnika, a koje ne utiču na utvrđivanje rezultata izbora, koordinator RIK-a je ovlašćen da, u saradnji sa predstavnicima Republičkog zavoda za statistiku, u sedištu RIK-a, izvrši i parafira ispravku tih omaški.

Opozicija je i ranije tražila da se taj član promeni, tvrdeći da to predstavlja "legalizovanje izborne krađe", posebno ako se uzme u obzir da u ispravljanju grešaka može da učestvuje član Republičkog zavoda za statistiku, odnosno neko ko nije član RIK-a.

Foto: Beta
Foto: Beta

Zamenik člana RIK u proširenom sastavu iz redova pokreta Dosta je bilo Vojin Ilić rekao je da je neusvajanje dnevnog reda u kome se prva tačka odnosi na izbore na Kosovu i Metohiji, "gaženje Ustava Republike Srbije" i da je licemerno što je sednica RIK počela minutom ćutanja za stradale u bombardovanju 1999. godine.

Opozicija: Članovi RIK iz SNS, SPS i SRS postupaju politički, a ne profesionalno

Opozicioni članovi Republičke izborne komisije (RIK) Srbije su danas ocenili da su neizglasavanjem dnevnog reda kojim se traže izmene Uputstva za sprovodjenje izbora za predsednika Srbije, članovi RIK-a iz redova Srpske napredne stranke, Socijalstičke partije Srbije i Srpske radikalne stranke "demonstrirali silu" i pokazali da "nisu pristupili profesionalno nego politički".

Opozicija je tražila da se izbori na Kosovu i Metohiji sprovedu na isti način kao i drugde u Srbiji, odnosno da predstavnici predlagača kandidata imaju svoje predstavnike u proširenom sastavu biračkih odbora i da se rezultati glasanja utvrdjuju na samom biračkom mestu, a ne u Raškoj i Vranju, a da posebna pravila mogu da se donesu samo u pogledu primopredaje izbornog materijala.

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

Opozicija je tražila izmenu člana 90. i predložila da svaki predlagač predsedničkog kandidata ima svog predstavnika u svakoj opštini prilikom unosa rezultata zapisnika u program Republičkog zavoda za statistiku, kao i da se svi zapisnici o radu biračkih odbora posle glasanja odmah skeniraju i objave na sajtu RIK kako bi birači mogli odmah da reaguju prigovorom u slučaju eventualnih nepravilnosti.

Treći predlog se odnosio na izmene člana 91. kojim je predvidjeno ovlašćenje članova RIK-a da ispravljaju greške u zapisnicima o radu biračkih odbora, što opozicija smatra omogućavanjem izborne kradje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track