Poslanici DS, LSV i SVM: Zaštitite nas od političkog progona!
Foto: Printscreen N1info

Protest ispred Specijalnog suda

Poslanici DS, LSV i SVM: Zaštitite nas od političkog progona!

Politika -
Predali smo dopis tužiocu Miljku Radisavljeviću jer želimo da stane u odbranu ustavnog poretka i vladavine prava i zaustavi politički progon u Skupštini AP Vojvodine, rekao je Vrebalov.

Poslanici DS-a, LSV i SVM iz Skupštine Vojvodine, izveli su svojevrstan performans ispred Specijalnog suda u Beogradu. Pozvali su tužioca da ih sve uhapsi. Povod je, kažu, politički progon.Četrdesetak poslanika je oko 12 sati došlo je ispred Specijalnog suda gde je Radisavljeviću i predalo taj zahtev. Kako je novinarima rekao potpredsednik pokrajinske skupštine Milivoj Vrebalov, država u kojoj se vlast, kako kaže smenjuje političkim progonom i hapšenjem, nije pravna država."Predali smo dopis tužiocu Miljku Radisavljeviću jer želimo da stane u odbranu ustavnog poretka i vladavine prava i zaustavi politički progon u Skupštini AP Vojvodine", rekao je Vrebalov.Prema njegovim rečima, vladajuća većina u vojvođanskom parlamentu nastaviće da zastupa interese građana Vojvodine i da čuva instituciju pokrajinske Skupštine."Očekujem da će pročitati dopis i da će sprovesti naš apel, odnosno da će zaštiti poslanike i vladavinu prava u Srbiji", naveo je Vrebalov.

Jakovljev: Pokušaj prekomponovanja vlasti u Vojvodini postao je "krajnje brutalan"Potpredsednik vojvođanskog parlamenta Dušan Jakovljev objasnio je da su poslanici vladajuće većine u Vojvodini danas došli ispred Specijalnog suda jer je, kako tvrdi, pokušaj prekomponovanja vlasti u Vojvodini postao "krajnje brutalan"."Događaju se hapšenja, kamenuju se kuće i nudi da će im sud gledati kroz prste. I kad se neko usudi da to javno kaže, umesto da munjevitom brzinom nadležni organi reaguju vi od onih istih koji su mu to nudili dobijete njegov psihološki profil gde se kaže da je on takva ličnost i da to može očekivati", rekao je Jakovljev.On je rekao da je uveren da će naići na pozitivan odgovor Radisavljevića i poručio da prisustvo vladajuće većine Skupštine Vojvodine ispred Specijalnog suda, pokazuje da nema krize vlasti u toj pokrajini.Na pitanje novinara šta nameravaju da učine ukoliko im Radisavljević ne da pozitivan odgovor, Jakovljev je objasnio da su državne institucije jedina adresa na koju mogu da se obrate."Nemamo drugog načina nego da se obratimo institucijama. Ako ne bude odgovorio doći ćemo ponovo, a ako ovo ne bude prava adresa otići ćemo na drugu - u Skupštinu Srbije, zamolićemo predsednika Vlade i predsednicu Skupštine da nas prime. U pitanju je pokrajinski parlament koji mi, kao izabrani poslanici, moramo da očuvamo i njegovo dostojanstvo i efikasnost jer tako čuvamo Vojvodinu i Srbiju", rekao je Jakovljev.SVM: Solidarišemo se sa NovakovićemŠef poslaničke grupe SVM Šandor Egereš objasnio je novinarima da je Predsedništvo te stranke sinoć donelo odluku da prisustvuje današnjem protestu u znak solidarnosti sa šefom poslaničke grupe DS u vojvođanskom parlamentu Borislavom Novakovićem koji je uhapšen 28. novembra."Novakovića lično poznajem 25 godina. On je skroman i častan čovek i zato verujem u njegovu nevinost", rekao je Egereš. On je dodao da pravna država treba da funkcioniše u Srbiji i poručio da želi da veruje u nezavisnost sudstva i tužilaštva i da to nije politički obračun sa neistomišljenicima.

(N1info.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track