REDOVNI IZVEŠTAJ: Savet bezbednosti UN danas o saradnji Srbije sa Haškim tribunalom
Foto: AP

Očekuju se zamerke zbog naloga za hapšenje radikala

REDOVNI IZVEŠTAJ: Savet bezbednosti UN danas o saradnji Srbije sa Haškim tribunalom

Politika -

Savet bezbednosti UN razmatraće danas izveštaj o saradnji Srbije sa Haškim tribunalom koji će podneti predsednik suda Karmel Ađijus i glavni tužilac Serž Bramerc.

Očekuje se da će u redovnom izveštaju biti ponovljene zamerke da Srbija ne sarađuje sa Tribunalom jer nije sprovela naloge za hapšenje troje članova Srpske radikalne stranke, optuženih za nepoštovanje suda, preneo je RSE.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Tribunal je nalog za hapšenje Petra Jojića, Vjerice Radete i Jova Ostojića vlastima u Beogradu uputio u januaru 2015. godine, ali po njemu nije postupljeno.

RADIKALI NE TREBA DA BRINU: Zbog odluke Višeg suda neće biti privedeni

Haški tribunal je 5. oktobra izdao, a 29. novembra obelodanio međunarodni nalog za njihovo hapšenje Ađijus i Bramerc su i u prošlom redovnom izveštaju Savetu bezbednosti UN, juna ove godine, ocenili da Srbija odbija da sarađuje i izruči troje radikala. Tu ocenu je ponovio predsednik Tribunala i u pisanom izveštaju Generalnoj skupštini UN početkom novembra, navodeći da je Srbija "skrenula sa puta pune saradnje" sa sudom u Hagu.

DAČIĆ: Zahtev Tribunala za izručenje radikala nije nikakva novost

Viši sud u Beogradu odlučio je ranije ove godine da nema zakonskih osnova za hapšenje i izručenje troje radikala, jer zakon Srbije o saradnji s Haškim tribunalom, predviđa obavezu izručenja samo optuženih za ratne zločine, a ne i za nepoštovanje suda.

HAŠKI TRIBUNAL: Izdat međunarodni nalog za hapšenje troje radikala

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track